Prémium

Mítoszok és tények az adósságfinanszírozásban (x)

Portfolio
Van-e kiszorítási hatása a felfutó lakossági állampapír-értékesítésnek?


Az utóbbi időben többször felvetődött a szaksajtóban, hogy az állampapírok lakossági keresletének ösztönzése kiszorítja a bankokat a forrásgyűjtésnél, hiszen ez a bankoktól lakossági forrást szív el, így a banki hitelkínálatot korlátozza, s ez negatívan befolyásolhatja a gazdasági növekedést. Ezt a mítoszt szeretnénk az alábbiakban körbejárni.

1. Valóban elszívja a lakossági állampapír vásárlás a bankok elől a forrást?

A tisztánlátás kedvéért vizsgáljuk meg először azt, hogy milyen kapcsolat van a lakossági betétek és a lakossági állampapír-megtakarítások között. Az 1992 elejétől 2011 végéig eltelt 81 negyedév alapján a lakossági betétek és a lakosság közvetlen állampapír-megtakarításai1 között laza pozitív (0,08-os) a korreláció.

Mítoszok és tények az adósságfinanszírozásban
Forrás: MNB
A 81 negyedévből 61 negyedévben azonos irányban mozgott a két mutató (vagyis ha vettek állampapírt, akkor a betétállomány is nőtt). Ennél is meggyőzőbb, hogy a 20 negyedévből, amelyben ellentétesen mozgott a két megtakarítási forma tranzakciós előjele, mindössze két esetben fordult elő, hogy a lakosság nettó állampapír vásárló volt, miközben leépítette betétállományát, és 18 esetben, hogy az állampapír állomány annak ellenére csökkent, hogy a lakossági betétek nőttek.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy 2012 első negyedévében a betétállomány jelentősen, 126,7 milliárd forinttal csökkent, miközben az állampapírok volumene közel 54 milliárd forinttal emelkedett. Az MNB monetáris mérlegstatisztikáinak havi adataiból jól látszódik, hogy a jelentős csökkenés januárban ment végbe, ami elsősorban egyedi hatásnak köszönhető2.

Összességében megállapíthatjuk, hogy tartós és jelentős negatív kapcsolat nem jellemző a vizsgált területen.

2. Valóban korlátozza a bankok hitelkínálatát a lakossági források elszívása?

Érdemes megvizsgálni azt is, hogy a lakossági bankbetétek változása hogyan hat a nem-pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelállományra. Amennyiben 1990-től vizsgáljuk a negyedéves tranzakciós adatokat egy gyenge 0,3-as korrelációt találunk, ennél azonban érdekesebb, hogy a válság kezdete óta (2008 eleje) hogyan alakult ez a viszony. Az utolsó 4 évben a korreláció 0,09, vagyis jelentéktelen. Külön érdemes kiemelni az utolsó évet, amikor a lakossági betét tranzakció minden negyedévben pozitív volt, s éves szinten összesen 360 milliárd forintot tett ki, ezzel párhuzamosan a vállalati hiteltranzakció minden negyedévben negatív volt, s összesen 660 milliárdos éves visszaesést jelentett.

Mítoszok és tények az adósságfinanszírozásban
Forrás: MNB
Azt látjuk tehát, hogy valójában nem a lakossági banki forrás adja a szűk keresztmetszetet a vállalati hitelezésben. A vállalati hitelezés felfutását jelenleg nem a forráshiány gátolja. Amennyiben ugyanis a bankok ténylegesen szeretnének hitelt nyújtani a vállalatoknak, akkor a forrást meg is találják hozzá, vagy betéti kamatemelés révén, vagy külföldi forrásbevonás által. A válságot megelőző időszakban főként külföldi források drasztikus bevonása révén finanszírozták a hazai hitelkihelyezések növekedését. Ez vezetett a bankszektorban a hitel-betét arány drámai megugrásához is. Most éppen a hitel-betét mutató leépítése magyarázza a bankok üzleti tranzakciós folyamatait.

Mítoszok és tények az adósságfinanszírozásban
Forrás: MNB
Mindezzel együtt sem mondhatjuk, hogy az állam finanszírozásának nem lehet semmilyen elméleti kiszorítási hatása a gazdaságban. Az állam nettó finanszírozási igénye többletfinanszírozást jelent a gazdaságban, s ez azt is jelenti, hogy - csupán belföldi finanszírozást feltételezve - mindig magasabb ilyenkor a belföldi kamatszint, mint lenne az állami igény nélkül. Ez pedig a beruházási kedvet mérsékli és a belföldi vállalati és lakossági hitelkeresletet visszaveti. Ez a hatás azonban alapvetően az állam finanszírozási igény GDP-hez viszonyított nagyságától függ. Minél kisebb ez a finanszírozási igény, annál kisebb ez a kamatemelő hatás3.

Mítoszok és tények az adósságfinanszírozásban
Forrás: MNB
3. Mennyire van tere a lakossági állampapír aktivitás növekedésének?

A lakossági bruttó megtakarításokon belül az állampapírok aránya a 2004-es 11%-os csúcson megtört, és innentől kezdve jelentős mértékben visszaesett4. Nominális értelemben a lakossági állampapírok állománya az 1185 milliárd forintos csúcsról egészen 723 milliárd forintig zsugorodott 2010 harmadik negyedévére, ahonnan 1,5 év alatt 800 milliárd forintos szintig emelkedett vissza. Így 2011 végén a nettó megtakarítás 4,2%-át érte el az állampapírok aránya, mely a GDP 2,9%-a. Ez jócskán elmarad a 2004-es csúcson elért 6,2%-os GDP aránytól.

Mítoszok és tények az adósságfinanszírozásban
Forrás: MNB
Ez a csökkenés úgy ment végbe, hogy közben a lakosság bruttó megtakarítása nominálisan 76%-kal emelkedett. Amennyiben lakossági magatartás-változás hatására a jelenleg fennálló 800 milliárdos állampapír-portfoliót jelentősen, például 50%-kal növelné, úgy is csupán a 8 évvel ezelőtti szintre kerülne nominálisan.

Amennyiben a lakosság a megtakarításainak akkora arányát tartaná állampapírban, mint 2004-ben úgy ma 2160 milliárd forintos lenne a lakossági állampapír állomány. Amennyiben a 2004-es GDP arányos állampapír arányt tekintjük elérendő célnak, akkor 1800 milliárd forintos "kívánatos" lakossági állampapír-portfolió adódhatna. Tehát a historikus adatokból jól látszik, hogy még bőven van tere a lakossági állampapír-állomány emelkedésének. Egyelőre nem a bankok előli forráselvonásról van szó, hanem sokkal inkább a korábbi portfólió részleges visszaépítéséről beszélhetünk.


Készítette: ÁKK


1Lakossági betétek = folyószámla betétek és egyéb betétek, Állampapírok = Központi kormányzat által kibocsátott rövid és hosszú lejáratú papírok. Az adatok a tranzakciókra vonatkoznak és negyedéves bontásban állnak rendelkezésre.

2A januári jelentős, 263 milliárd forintos betétkivonás két fő tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a lakosság ebben a hónapban 308 milliárdot fordított végtörlesztésre, amelyből mindössze 136,6 milliárd forint származott új hitel felvételből, vagyis a maradékot a lakosság saját megtakarításaiból finanszírozta. Másrészt a hónap elején jelentős forint-pánik alakult ki a piacokon, aminek következtében - piaci adatok szerint - 80 milliárd forint távozott a privátbanki megtakarításokból, amelyek legnagyobb részét betétben tartották, és amely összeget elsősorban vélhetően nem végtörlesztésre fordították.
(forrás:http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzu g y/nagyon_regota_nem_tortent_ilyen_a_magyar_bankbet etekkel.163629.html )

3 Mélyen a kibocsátási lehetőségeik alatt teljesítő gazdaságok esetében ezek a hatások még mérsékeltebbek lehetnek.

4A jelen elemzésben a bruttó megtakarításoknál eltekintettünk az üzletrészektől és a nyugdíjpénztári megtakarításoktól. (Forrás: MNB Pénzügyi számlák)

(x)
Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
LLI_7843