Prémium

Nem érdemes várni a tartozások kezelésével (x)

Portfolio
Nemzetközi kutatási adatok szerint a magyar vállalatok számára komoly kihívást jelentenek a késve rendezett számlák. Vállalatvezetők szerint ezek nemcsak a növekedésben jelentenek akadályt, hanem akár olyan likviditási válsághoz is vezethetnek, amely elbocsátásokat tehet szükségessé. Kevesen tesznek óvintézkedéseket.
Nem ismeretlen a magyar vállalatok számára a késedelmes fizetés. Az Intrum Justitia nemzetközi kutatási adatai szerint 4 magyar vállalatból 3-at kértek már arra, hogy az elfogadhatónál hosszabb fizetési határidőt biztosítson ügyfele számára, a hazai cégek harmada pedig feltétel nélkül el is fogadta azt.

Nem érdemes várni a tartozások kezelésével
A fennálló követelések kora. Forrás: Európai Fizetési Jelentés 2017, Intrum Justitia
A kitolt határidők és a késedelmes fizetési teljesítések miatt a cash-flow tervezés elnehezül, amelynek terhét nemcsak a pénzügyekkel foglalkozó kollégák érezhetik meg, hanem az egész cég. A nemzetközi követeléskezelő adatai szerint a késve fizetés a cégek közel felének okoz bevételkiesést, és ezzel együtt a munkaerő-politikájukat is jelentős mértékben befolyásolja. A magyar vállalkozások 20 százaléka érzi, hogy a tartozások meggátolják a dolgozói létszámbővítést, 16 százalékuk szerint akár elbocsátásokra is sor kerülhet azok következtében.

Nem érdemes várni a tartozások kezelésével
A tartozások okai. Forrás: Európai Fizetési Jelentés 2017, Intrum Justitia
A magyar vállalatok megítélése alapján a számláik határidőn túli teljesítésének legfőbb oka, hogy ügyfeleik pénzügyi nehézségekkel küzdenek, ezért kerülnek késedelembe.

Bár jól érzékelhető károkat okozhatnak a lejárt tartozások az egyes cégeknek, mégis, a hazai vállalatok 41 százaléka semmilyen óvintézkedést nem tesz azok megelőzésére. A leggyakrabban választott megoldás az előrefizetés megkövetelése, a többi lehetőség (például a hitelbiztosítás, bankgarancia) nem gyakran alkalmazott eszköz Magyarországon, így a követeléskezelés sem. A cégek 21 százaléka adja csak át kintlévőségeit erre szakosodott szereplőknek, és azt is csak átlagosan a számla esedékessége után 107 nappal.

Ugyanakkor az adatok szerint nem érdemes halogatni a kintlévőségek rendezését. A kutatás eredményei alapján a 90 napnál nem régebbi tartozások kétszer nagyobb eséllyel hajthatók be, mint az annál régebb óta fennálló követelések. Az Intrum Justitia szakértői szerint annak érdekében, hogy az egyes cégek elkerüljék a lejárt követelések okozta likviditási válságot tanácsos azonnal szakértői segítségét kérni.

(x)
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13