Aranytanács: a bizonytalanság elleni legjobb szer a türelem (x)

2012. április 16. 10:46    
nyomtatás
 
"Vigyázó szemeiteket Amerikára vessétek"- hangzik a jó szándékú figyelmeztetés az aranyukért aggódó befektetők felé. Nem alaptalan ez a felhívás, mivel az amerikai jegybankkal, a FED-del kapcsolatos hírek február közepe óta háromszor is visszarántották a sárga nemesfém év eleje óta felfele törekvő árát. Nincs semmi meglepő abban, hogy az amerikaiak a nemesfémpiacon is főszerepet játszanak a hangulat alakításában. Köztudott, hogy november 6-án új (régi?) Elnököt választanak az Egyesült Államokban. Egy ilyen horderejű esemény természetes velejárója, hogy a hatalmat gyakorló politikai erők különböző lépésekkel igyekeznek igazolni az addig alkalmazott gazdaságpolitikájuk helyességét, adatokkal alátámasztva. Ezek a jó hírek közvetlenül erősítik a dollár a globális befektetési piacokon betöltött szerepét is, amelynek köszönhetően átvette az "első számú menedék" pozícióját az aranytól.

Nemcsak a most élesedő amerikai elnökválasztási kampány okoz bizonytalanságot és fejtörést az aranyban bízó befektetők körében. Az Európai Központi Bank decemberben és februárban két igen komoly "pénzinjekcióval" megállította (ideiglenesen?) Görögországot a teljes gazdasági csődhöz vezető úton, és egyben javította az általános befektetési hangulatot Európában. Az emberek válsággal szembeni félelme csökkenni kezdett, kevésbé érzik szükségességét, hogy vagyonukat minél gyorsabban biztonságban tudják. Az arany eddigi ragyogásának kopását tovább fokozták a romló gazdasági kilátásokról szóló adatok Kínából, valamint az indiai ékszerkereskedők az importadó megemelése végett meghirdetett és várhatóan még több hétig elhúzódó sztrájkja is.

Nem csoda tehát, hogy a nemesfémpiaci szakértőket és elemzőket a bizonytalansággal kevert óvatosság lassan a tanácstalanság felé tolta. Az arany ára a régebben megszokott forgatókönyvek szerint ellentétesen mozog a kötvényekkel, részvényekkel és a dollárral szemben. Az utóbbi időben viszont egy-egy jó hír olyan széleskörű optimista hangulatot gerjeszt a piacokon, hogy a sárga nemesfém gyakran együtt erősödik a papírokkal. Vagy éppen gyengül, ha a helyzet úgy alakul...

Mit tegyünk, milyen tanácsokat adhatunk az ilyen kiszámíthatatlan időkben? Az arany az elmúlt hat hétben egyes kereskedési napokon tíz százalékot is veszített értékéből. Most éppen 1640-1650 USD/uncia ár körül mozog, ami kb. 260-270 dollárral alacsonyabb a 2011 szeptemberében jegyzett 1920-as rekordárnál. Igaz viszont, hogy az elmúlt hetek többszöri hirtelen gyengüléseinek legalsó pontja (pl. április 4.-én 1620 USD/uncia) meg sem közelítette a január elsejei 1566-os árszintet. Több elemző és pénzintézet az elmúlt hetek hektikus mozgásait figyelve az ez évi előrejelzéseinek módosításába kezdett. A mérvadónak számító USB most már nem tartja valószínűnek, hogy 2012-ben az arany ára átlépi az unciánkénti 2000 dolláros árat, inkább az 1680-as átlagértéket várják. A Deutsche bank még ennél is szkeptikusabb, mivel szerinte az árgyengülés egészen 1550-ig folytatódik, majd csak onnan van remény a visszaerősödésre.

A pesszimista jóslatokkal szemben olyan vélemények is elhangzanak, mint pl. a Goldman Sachs, amely annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az arany az elkövetkező hat hónapban újabb rekordárakat fog elérni. Vajon milyen indokok és tények támasztják alá a jelenlegi inkább borús kilátásoknak ellentmondó várakozásokat?

A pozitív európai és tengerentúli gazdasági hangulat a jegybankok "ultra-expanzívnak" nevezett pénzpolitikájának köszönhető. Az EKB legújabb bejelentése szerint is folytatni kívánja a pénzpumpáló stratégiáját, most éppen a spanyol gazdaság megtámasztása érdekében. A FED vezetősége ugyan többször azt hangoztatta, hogy az amerikai gazdaság fellendülése miatt nincs szükség az ún. mennyiség-lazító intézkedések harmadik szakaszának (QE3) bevezetésére, de már egyre több olyan tengerentúli elemzés és vélemény is nagyobb visszhangot kapott, amelyek szerint a jó amerikai gazdasági adatok csak annak köszönhetőek, hogy a belső fogyasztás a nagy mennyiségben beöntött pénz miatt emelkedett. Mivel azonban a válságot fenntartó instabil gazdasági alapok nem változnak közép- és hosszabb távon (pl. euró zóna krízise, nagyon alacsony kamatlábak, növekvő infláció, az államcsőd miatti erősödő félelem), ezért az emberek hamarosan a válság egy újabb hullámával szembesülhetnek. A pénznyomatás nem éri el a kívánt élénkítő hatást a gazdaságokban, a befektetők újból a biztos vagyonmegóvást nyújtó nemesfémek felé fognak fordulni. Ugyancsak fontos szempont, hogy a nyersolaj árát komolyan befolyásoló, az iráni atomprogram kapcsán kialakult nemzetközi feszültség újból erősödhet, mivel a most folyó politikai tárgyalások ugyanúgy végződnek, mint az előző években, vagyis eredménytelenül. A teheráni vezetés számára a nemzeti nukleáris program szerves részét képezi a vallási alapon működő állampolitikának. Ezért annak feladása, vagy az azzal szemben hozott nemzetközi szankciók előtti "főhajtás" a totális vereséget jelenti. Így a nyersolaj ára is felfelé indulhat a következő hónapokban, magával húzva az aranyat.

Érdekes helyzet, hogy a jegybankok egyfelől folytatják pénzöntő politikájukat, másfelől viszont éppen ők tartoznak a legnagyobb tömbarany vásárlók közé. Csak tavaly mintegy 440 tonna sárga fémet vettek. Úgy tűnik, hogy a kereslet nem fog csökkenni, Kína az előző hónapban 39 tonna aranyat vásárolt Hong Kong-ból.

Kína gazdaságának megtorpanását, az eddig szédületes tempóban történő bővülés kifulladását kész tényként kezelik. A legutóbbi hivatalos információk szerint a kínai GDP 8,1 százalékra esett vissza, ami a 13 éves mélypontot jelenti! (Érdemes összehasonlítani a következő adatokat: az EU-ban éltanulónak számító Lengyelország éves GDP növekedése 4-4,5 százalék, Szlovákiáé pedig 3,3 százalék körül van. Az euró zóna zászlóshajójának számító német gazdaság 2011-ben 3 százalékkal bővült.) Ez a zsugorodás aggódásra adhat okot, főleg a 2011 utolsó negyedévi 8,9 százalékos növekedés alapján. De azért ne felejtsük el, hogy a kínai pártvezetés nem fogja karba font kézzel várni az újabb fellendülés eljövetelét. Peking továbbra is a belső fogyasztás élénkítését tartja a gazdaság erősödésének egyik fő mozgatóelemének, vagyis folytatja a lakosság ösztönzését, hogy fogyasztói társadalommá váljanak, miként a nagy és tehetős nyugati országok. Számos nemzetközi kutatóintézet szerint a kínai kormány egyre nagyobb mértékben lazítani fogja pénzpolitikáját, ami már az eddigi magas inflációs adatok további növekedését eredményezheti. Az értékét vesztő jüan helyett a kínaiak még inkább az általuk mindig is különös becsben tartott arany felé fordulnak, így a sárga nemesfém piaca a világ második legnagyobb gazdaságát magáénak tudó országban nagyon jó kilátásokkal rendelkezik.

Szintén az arany iránti érdeklődés fokozódása várható az után, hogy az indiai kormány végül engedett a több százezer helyi ékszerkereskedő követelésének és felfüggesztette a nemesfémek importvámját megduplázására vonatkozó döntését. Új-Delhi már engedélyezte néhány nagyobb kereskedőháznak, hogy az aranyat közvetlenül a külföldi eladótól szerezzék be, kiiktatva a bankokat és más közvetítő szerepet betöltő pénzintézeteket. Az indiai emberek arany iránti kapcsolatát jól szemlélteti, hogy az importvám ellen fellépő kereskedőket a lakosság jelentős része támogatta. Sokan India kulturális gyökerei és hagyományai ellen irányuló támadásnak tekintették a kormány lépését. Nem is szólva arról, hogy a több hétig tartó sztrájk közel négy milliárd dolláros gazdasági kárt okozott az amúgy is ingatag lábon álló állami költségvetésnek.

Tehát közép- és hosszabb távon ténylegesen számolhatunk az arany tartós erősödésével. Nem fog megszakadni az a folyamat, amely keretein belül a sárga fém ára az elmúlt nyolc év alatt megnégyszereződött, a 2008-as válság kitörése óta duplájára emelkedett.

Jim Rogers, a szakértői körökben "globális legendának" nevezett befektető egy április 5-i bukaresti interjújában szokásaihoz híven meglepő kijelentést tett, mely szerint ő azért szorít most, hogy az arany és az ezüst ára ne emelkedjen az elkövetkező napokban, hetekben, mert így nagyobb bevásárlásokba kezdhet a nemesfémpiacon. Hát kinek higgyünk, ha nem egy ilyen tekintélynek?!

www.arteus-capital.com
www.arteusarany.hu

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium