Prémium

Október ismét az olaszrizlingé (x)

Portfolio
Az őszi borkóstoló-szezon csúcsának ígérkezik az 2017 októberében immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstoló. Hazánk legnépszerűbb fehérbora ismét reflektorfénybe kerül, de vendégszereplőként a közel 200 tétel között számos rajnai rizling is kóstolható lesz. Ráadásul az is kiderül, melyek idén a legjobb rizlingek.
Hazánkban egyik legfontosabb fehérszőlő fajtája az olaszrizling; kb. 4.000 hektáron terem. A népszerű szőlőfajtából készült borok elsősorban a Balaton környékéhez (Badacsony, Balatonfüred-Csopak, Somló) köthetők, ám több hazai borvidéken is készülnek kiváló olaszrizlingek - így például Neszmélyen, ahol az Olaszrizling Október főszponzora, a Kamocsay Ákos Prémium Borok borcsalád is dolgozik a fajtával, nem is akármilyen minőségben. Az október 7-én, szombaton 14.00 órától a Hotel Corinthia Budapestben megrendezésre kerülő Nagykóstoló kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az egyes borvidékeken készülő borokat a vendégek összehasonlítsák, a különböző stílusokkal behatóbban megismerkedjenek, a friss, reduktív alapboroktól a terroir sajátosságait a legszebben megmutató dűlőszelektált olaszrizlingekig és a késői szüretelésű desszertborokig újabb és újabb arcait ismerjék meg ennek a népszerű, ám sok esetben félreismert fajtának.

Október ismét az olaszrizlingé
A Badacsonyi borvidék 17, Balatonfüred-Csopak pedig 16 borászattal képviselteti magát - az utóbbi régióból a Rizling Generáció 10 pincészete mutatja be legjobb tételeit. A tavalyi évben a Balatoni Kör szervezésében debütált BalatonBor márka aktuális évjáratát több mint 10 pincészet borán keresztül lehet feltérképezni.

Köztudott, hogy Somló különleges talaja és mikroklímája egészen egyedi karaktert ad az itteni boroknak - és bár a juhfark a borvidék zászlósbora, most 10 somlói borászat megmutatja, hogy a "somlóiság" az olaszrizlingnek is jól áll.

A hűvösebb klímát a Mátrai borvidék és Eger, valamint két felvidéki pincészet képviseli - érdemes megtapasztalni az innen érkező tételek sajátosságait is.

Mivel a "rizling" szó mindkét szőlőfajtát takarhatja - bár az olaszrizling és a rajnai rizling nincsenek rokonságban - a rendezvényen arra is lehetőség nyílik, hogy a két fajta sajátosságait akár egyazon pincészettől, egymás mellett kóstolva fedezhessék fel a látogatók.

A borokkal való intenzívebb ismerkedést a Borkollégium ingyenes pop-up school előadásai is megkönnyítik: a borászok vezetésével indított villámkurzusok különböző témában nyújtanak ismeretszerzési lehetőséget, természetesen kóstolással egybekötve.

Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője elmondta: "Az idei Olaszrizling Október több szempontból is különleges: ez a rendezvény lesz ugyanis a Winelovers történetének 50. borkóstolója. Szeptember 21-én a Rizlingek harca már ízelítőt adott a két szőlőfajta borának izgalmas világából - most azonban négyszer annyi tétellel várjuk a vendégeket, így érdemes ezen a szombati napon több órát is rászánni a kóstolásra, a borászokkal való beszélgetésekre."

Október ismét az olaszrizlingé
Melyik hazánk tíz legjobb olaszrizlingje és rajnai rizlingje?

Immár hagyomány, hogy a Nagykóstolókat szervező Winelovers a kóstolót megelőző borteszt során a 10 legjobb olaszrizlinget és 10 legjobb rajnai rizlinget is kiválasztja. A szeptember 22-én lezajlott vakkóstolón közel 100 tételt bírált el a nemzetközi borakadémikusokból álló zsűri. Az erős mezőnyben sok esetben csak századpontok döntöttek a végső sorrendről, és több olyan bor már nem fért be a Top 10-es listába, amely a pontszáma alapján egy borversenyen aranyérmet kapott volna.

Október ismét az olaszrizlingé
TOP 10 olaszrizling
1. Kamocsay Sós-hegy Olaszrizling 2015
2. Figula Öreghegy 2015
3-4. St. Donát Slikker Olaszrizling 2015
3-4. A'Capella Badacsonyi Olaszrizling 2015
5. Laposa 4HEGY 2016
6-7. Figula Lőcze 2015
6-7. St. Donát Csopak Hegybor 2015
8-9. Feind Olaszrizling 2016
8-9. Movino Rizling Vlassky 2015
10. Laposa Selection Olaszrizling 2015

TOP 10 rajnai rizling
1. Bencze Családi Birtok Venus 2015
2. Gilvesy Tarányi Rajnai Rizling 2015
3-4. Cseri Pincészet Pannonhalmi Rajnai Rizling 2015
3-4. Laposa Rizling2 2016
5. Movino Rizling Rynsky 2013
6. Folly Rajnai Rizling 2016
7-8. Movino Rizling Rynsky 2015
7-8. Skrabski Rajnai Rizling 2016
9-10. Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior 2016
9-10. Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai Rizling 2016

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek