Prémium

Öngondoskodás: pénzügyi tudatosság és megfelelő eszközök (x)

Portfolio
A hosszú távú pénzügyi tervezés és ezáltal az anyagi biztonság megteremtése minden korosztály számára fontos. A hazai öngondoskodási állapotokról helyzetképet adó OTP Öngondoskodási Index adatai alapján is van még tennivaló: nyugdíjcélú megtakarítással például csak az emberek 16%-a rendelkezik. A hosszabb távú életcélok finanszírozásához szükséges források előteremtéséhez a befektetői szemlélet és a pénzügyi tudatosság egyaránt szükséges az OTP Bank igazgatója szerint.


Öngondoskodás: pénzügyi tudatosság és megfelelő eszközök
A megtakarítások tervezésekor, de különösen a közép- és hosszútávra szóló befektetési döntések meghozatalakor fontos szempont lehet, hogy egy adott forma választásával van-e lehetőség adókedvezményeket igénybe venni.
Az ilyen pénzügyi konstrukciókkal járó előnyöket mindenkinek érdemes átgondolni és a lehetőségekhez képest kihasználni. Jelentős adókedvezmény érhető el olyan megtakarítási formákkal, mint például a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), vagy a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ). Ennek ellenére az idézett kutatásban megkérdezettek 2 százaléka rendelkezik TBSZ-szel és mindössze 7 százalék NYESZ-szel.

TBSZ - rugalmas és kiszámítható
A Tartós Befektetési Számla azoknak ajánlott, akik közép- vagy hosszú távon kívánnak takarékoskodni és szeretnék a megtakarításuk után fizetendő adót részben, vagy egészben megspórolni. A rugalmas, de kiszámítható konstrukció az adott év végéig tartó befizetési időszakra és az azt követő 3+2 éves lekötési időszakra tagolódik - mondja Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.A befektetéseken elért nyereségünk akkor lesz adómentes, ha a megtakarításunk a számlanyitás évét követő 5. naptári év végéig a számlán marad. Amennyiben a megtakarítás legalább a számlanyitás évét követő 3. naptári év végéig a számlán marad, az adó mindössze 10 százalékos lesz.

Ha például TBSZ számlánkon 2 millió forintot helyezünk el és 5 évig azon tartjuk, akkor évi 4 %-os feltételezett hozamú portfolióba fektetve összesen 65 ezer forint adó megtakarítást érhetünk el a konstrukció által biztosított adókedvezménynek köszönhetően. Ez a teljes befektetett összeg 3,5%-a.



Öngondoskodás: pénzügyi tudatosság és megfelelő eszközök
NYESZ - Hosszú távú hozamok
Míg a nyugdíj felé közeledők a korábbi életszínvonal megtartására törekednek, addig a középkorúak a várhatóan alacsonyabb nyugdíjat szeretnék valamilyen módon kiegészíteni. Ehhez nyújthat segítséget a Nyugdíj-előtakarékossági számla.

A Nyugdíj-előtakarékossági számla lehetőséget ad arra, hogy hosszú távon, egyéni kockázatviselési hajlandóságtól függően, kamat-, árfolyam-nyereségadó mentesen gyarapítsa a befektetéseit az ember. Ezáltal a tőkepiacon hosszabb távon elérhető magasabb hozamok kiegészülhetnek az adókedvezmények nyújtotta plusz nyereséggel - mondja Nyitrai Győző. Az igazgató szerint, a NYESZ számlára 500 ezer forint éves befizetéssel és 4%-os hozammal számolva - az előtakarékossági támogatás, a kamatadó -kedvezmény révén - 10 év után már közel 1,3 millió Ft adókedvezményt vehetünk igénybe. Ez a teljes befektetett összeg 30%-a, vagyis ennyivel jobban járunk más, adókedvezményt nem nyújtó megtakarítási formákhoz képest. Érdemes tudni, hogy a NYESZ számlával járó kedvezmények a számlanyitást követően minimum 10 évig, de nyugdíjba vonulásig való megtartás esetén érvényesíthetők- tanácsolja Nyitrai Győző, aki azt vallja: a pénzügyi tudatosság a hosszú távú öngondoskodás egyik alappillére.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek