Prémium

Segítenek - segíteni (x)

Portfolio
Ki ne ismerné a kínos pillanatot :az 'adjak vagy ne adjak' gyötrő kérdését? Naponta kell döntenünk: néhány forintért nyújtja kezét a hajléktalan, képeslapokkal hivatkoznak árva gyerekekre, vagy éppen egy aprópénzzel teli gyűjtőurnára téved a tekintetünk… Ha nem adunk, többnyire a lelkiismeretünk lázad és ha az utcán, a gyerekek iskolájában, vagy éppen egy újságban számunkra szimpatikus gondolatokkal szólítanak meg: szinte választás nélkül ítélkezünk adónk egy százalékáról. Azután eltelik néhány hónap és kiderül - az összegyűjtött pénz nem az ígért helyre került. Az akciót rosszul szervezték meg, a gépezetben elakadt a pénz, stb. Ismét itt a kérdés: adjak vagy ne adjak és főként kinek adjak?

A jó döntéshez ad segítséget az a szervezet, amely 11. éve Magyarországon is szakszerűen felépített hálózatával, országos pályázataival kínál megbízható alternatívát. Az alapítvány neve: United Way vagyis 'Egyesült utak'. A gyökerek az Egyesült Államokba nyúlnak vissza, ahol 1887-ben 4 egyház összefogásából született az alapötlet: "segítsünk segíteni"! Az amerikai mintára ma már a világ 45 országában működnek United Way szervezetek, a közös cél pedig: minél hatékonyabban, minél átláthatóbban és a leginkább rászorulóknak juttatni az összegyűjtött adományokat.

A magyar szervezet neve: Erőforrás Alapítvány - United Way Magyarország. Nem véletlenül, hiszen azt az 'erőforrást' kívánja megteremteni, amelyből a legkülönbözőbb civil egyesületek, alapítványok munkáját támogathatják. Az alap: profizmussal gyűjteni, szakszerűen elosztani és ellenőrizhetővé tenni, kik hogyan használják fel az eljuttatott segítséget. A profi gyűjtés a szervezet dolga: önkéntesek százai adnak havi rendszerességgel fizetésükből egy szinte jelképes összeget, de a sok kicsi – sokra megy elve itt is érvényesül. Az elosztás országos pályáztatással történik, ezt viszont egy alapos szükségletfelmérés előzi meg. Nem kell hozzá sok fantázia: oktatás, egészségügy, szociális ellátás - kihagyhatatlan területek, amelyek United Way támogatására is számíthatnak. Azt is ellenőrzik azonban, hogy a pályázatot nyert szervezetek megfelelően használják-e fel az elnyert összeget. Az utolsó, de nem elhanyagolható lépés az elszámolás: a United Way minden évben pontosan tájékoztatja az adományozókat és a közvéleményt arról, hogy mi minden valósult meg az összegyűjtött adományokból. Néhány számadat: 2002 májusában az Erőforrás Alapítvány kuratóriuma 25 millió forinttal 49 civil programot támogatott. A nyilvánosan meghirdetett országos pályázat anyagait tavaly is független, önkéntes szakértők bírálták el. Mitöbb az ifjúsági közösségeket érintő programokból 16-26 év közötti fiatalok választották ki a nyertes pályázatokat.
Ami új: a United Way vállalatoknál, cégeknél is lehetővé teszi a közös gyűjtést, sőt sokszor csoportosan szervezett önkéntes munkával segíti a támogatott egyesületeket. Magyarázni sem kell, miért hasznos például, hogy a Budapest Bank Rt. 80 dolgozója kifestette egy értelmi sérült fiatalokat oktató iskola folyosóját. Az akcióval nem csak a Prizma Általános Iskola diákjai jártak jól, de a bank "hétvégi munkatársai" is közösséggé váltak… A budapesti Down Alapítvány Átmeneti Otthonának igazgatója, Dely Géza egy ilyen United Way nap után így fogalmazott: "Csodálatos volt megtapasztalni a kalákában végzett munka csodáját. Az ideérkező 30 önkéntes rövid idő alatt több hatalmas és számunkra szinte reménytelennek tűnő feladatot végzett el. De talán még az anyagi értéknél is többet jelentett a hozzáállás, az oldott és elfogadó hangulat. Ahogyan együtt dolgoztunk mindannyian: a cég dolgozói, a United Way munkatársai, az otthon dolgozói és a fogyatékos lakók. Ez valóban integráció volt."
A United Way az Egyesült Államokban több mint 100 éves tisztességes tevékenységével megbecsülést vívott ki magának. Az itt dolgozó amerikai diplomaták, üzletemberek számára már biztos védjegy. Jó lenne, ha a kicsit idegen hangzású név Magyarországon is ismerősen csengne. Jó lenne, ha egyre többen társítanák a hatékony, átlátható segítséggel, amelyre nemcsak azoknak van szükségük, akik kapnak, hanem azoknak is, akik adnak.

Ha szeretne közelebbről megismerkedni az Erőforrás Alapítvány - United Way Magyarország tevékenységével, hívja a 236-0736-os telefonszámot, vagy látogasson el honlapjukra ( www.unitedway.hu).
Amennyiben adójának 1%-val a leginkább rászorulókat szeretné támogatni, kérjük, rendelkezzen az Erőforrás Alapítvány - United Way Magyarország javára.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek