Prémium

Takarékoskodók rohama jöhet (x)

Portfolio
A jövőjükre nyugdíj- és egészségpénztárakkal takarékoskodóknak az év vége kiemelten fontos a 20 százalékos, évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés miatt, ezért a harmadik negyedévben újból kedvező eredményekről beszámoló önkéntes pénztárak komoly rohamra, azaz jelentős összegű egyéni befizetésekre számítanak - többek között erről beszélt a Portfóliónak adott interjújában dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) elnöke. Az adóváltozások, a munkáltatók felelőssége, az öngondoskodás szintén szóba kerül az interjúban.
Megszokhattuk az önkéntes nyugdíjpénztáraktól és az egészségpénztáraktól a jó eredményeket, milyenek a legújabb adatok?

Folytatódott az eddigi trend, azaz az egyéni befizetéseknél kiemelkedő növekedés történt. A Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztáraknál az első kilenc hónapban 16 százalékkal 42 milliárd forintra, az egészségpénztáraknál pedig 21 százalékkal 16 milliárd forintra emelkedett ez az összeg. Ezzel a tagok újból megerősítették, megbíznak a pénztárakban. A megtakarításokat kezelő önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona szeptember végére 3,1 százalékkal 1320 milliárd forint fölé nőtt, az egészségpénztárakból pedig az év első kilenc hónapjában 6,9 millió alkalommal fizették a tagok az általuk igénybe vett szolgáltatásokat.

Elég impresszív adatok, a jövőben is erre számítanak?

Az egyéni befizetések szempontjából az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés az egyik leglényegesebb tényező. Az év utolsó két hónapja különösen fontos, ugyanis az év végéig történő befizetésekkel maximalizálható az említett adókedvezmény. Emiatt nem lennék meglepve, ha a korábbi éveknél is többen fizetnének be a pénztárakba. Egyszerűen nem éri meg kimaradni. Várakozásaink szerint az utolsó negyedévben az egyéni befizetések összege a Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál elérheti majd a 30 milliárd forintot. A válasz a kérdésre tehát igen, jelentős összeg érkezhet az önkéntes nyugdíjpénztárakba és az egészségpénztárakba egyaránt. Reméljük, hogy az adó-visszatérítés azok számára is vonzóvá teszi a pénztári megtakarítást, akik még nem léptek be valamelyik kasszába. Még most sem késő lépni, és taggá válás után élni az elérhető lehetőségekkel, kedvezménnyel.

Takarékoskodók rohama jöhet
A tagok takarékoskodása mellett a munkáltatók hozzáállásán, befizetésein is sok múlik, ezen a téren mi a helyzet?

Felemás a kép. Az mindenképpen kedvező, hogy idén a tavalyinál több pénzzel járultak hozzá az önkéntes nyugdíjpénztárakban spóroló tagok takarékoskodáshoz, szakítva a korábbi kedvezőtlen trenddel, amikor az adóváltozások, a béren kívüli juttatások rendszerét érintő szabályok módosítása miatt csökkent ez az összeg. A munkáltatók szerepét jelzi, hogy 2012-ben és 2013-ban az összes befizetés 59, illetve 53 százalékát ők biztosították, ezzel szemben ma már mindössze 38 százalékos a részesedésük. Márpedig a munkáltatók felelőssége és hozzájárulása nagyon lényeges, sok alkalmazott csak a segítségükkel képes belevágni a pénztári takarékoskodásba. Az egészségpénztáraknál sajnos idén is csökkent a munkáltatói befizetések összege, pedig ott is szükség lenne a bővülésre.

Ahogy említette, az adóváltozások kulcsfontosságúak, jövőre újra változások lesznek, ezek miként érinthetik a pénztári szektort és a tagokat, munkáltatókat?

Az új, januártól életbe lépő szabályok szerint a munkavállalók pénztári tagságához adott munkáltatói hozzájárulás adóterhe ugyanannyi lesz, mint a fizetéseké. Ez szerintünk nem jó irány. Ugyanakkor a jó hír, hogy 2019-től munkáltatói hozzájárulás után adójóváírást is igénybe lehet majd venni, így a dolgozók pénztári öngondoskodásának támogatása az egyik legkedvezőbb juttatási forma marad jövőre is. Kedvezőbb, mintha a munkáltató bérként fizetné ki a rendelkezésére álló összeget. Úgy látjuk, hogy a munkáltatók szerepe felértékelődik jövőre. A legfontosabb kérdés az lesz, mely elemek maradnak benne a béren kívüli juttatási csomagokban és melyek kerülnek ki azokból.

A pénztári szektor szerint mire lenne szükség ahhoz, hogy látványos emelkedésnek induljon a taglétszám?

Kicsit messzebbről érdemes vizsgálni a kérdést. Bár ma már egyre többen vannak, akik már tudatosan takarékoskodnak az egészségmegőrzésük és a kedvezőbb nyugdíjaskori anyagi helyzetük megteremtése érdekében, az öngondoskodási piacon és a pénztáraknál bőven van lehetőség a fejlődésre. Ehhez az állam, a munkáltatók és a munkavállalók szoros együttműködésére van szükség.

A Pénztárszövetség összefoglalója a 2019-től életbe lépő változásokról Az új adótörvények több pénztári juttatási formát érintenek, így a pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány, célzott szolgáltatás, valamint az önsegélyezés szabályozását. Pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány A pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány egyaránt jövedelemként adózik, azaz - a munkáltató 21% - a munkavállaló 33,5% adót fizet utána. A dolgozó adóját a munkáltató a juttatásból vonja le, a pénztártag egyéni számlájára a juttatás nettó értéke kerül. A pénztártag a számára biztosított pénztári juttatás után is igénybe veheti a számára járó 20%, évente akár 150 ezer forint adókedvezményt (ahogy - a megszokottak szerint - egyéni befizetései után is). Célzott szolgáltatás A pénztári egészség- és nyugdíjpénztári ún. célzott szolgáltatás egyes meghatározott juttatásnak minősül és csak a munkáltató adózik utána. (Kivéve, ha önsegélyező szolgáltatásról van szó) - A munkáltató adóterhe 40,71% - A pénztártag nem kell, hogy adót fizessen utána (és adókedvezményre sem jogosítja) - A juttatás nem az egyéni számlára, hanem egy elkülönült támogatási alapba/számlára kerül, innen vehető igénybe a támogató által juttatni kívánt szolgáltatás

(x)
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13