FONTOS Okosban oldja meg a kormány a legnagyobb 2024-es problémáját
Prémium

Takebayashi a Belgrád rakparton (x)

Portfolio
A konyhaművészetek iránt érdeklődők körében mindig különleges értékkel bír Japán jellegzetes konyhájának egyik specialitása, a Shusi. A szigetországban jártak beszámolói szerint nem csak különleges ételről van szó a Sushi esetében, hanem egy egész filozófiáról. Hogy hogyan lehet ezt a filozófiát és a japán konyha különlegességeit Budapesten meghonosítani, erről beszélgettünk Budapest legújabb, japán éttermének, a Takebayashi-nak a vezetőivel.


Téglás Krisztián és Csikós László üzletvezetők.

-Letisztult formavilág, natúr színek, csend, nyugalom. Ez egy nagyon szép étterem.

-Köszönjük szépen!

-Mi bújik meg a külső mögött?


-Az étterem háromszintes, melynek berendezése ill. az ételek tálalása hűen tükrözi a japán hagyományokat. A felső szint harminc férőhelyes, dohányzó és nem dohányzó szektorral rendelkező bokszos elrendezésű. Innen pazar látványt nyújt a Duna és a Gellért-hegy . Az alsó szint a sushi-bár, ahol nyolc személy tud helyet foglalni. Az étterem egyik különlegessége az ún. tatami, ami gyakorlatilag teljesen szeparált az étterem többi részétől. Ez a nagy helyiség két kisebb tatamiból tevődik össze, ami egybe nyitható. Ennek befogadóképessége húsz fő. A tatami kisebb csoportok, megbeszélések, tárgyalások lebonyolítására kiválóan alkalmas, de természetesen kedves vendégeink itt étkezni is tudnak.

-Mi van a konyhában?



-Konyhafőnökünk egy évig tanult Japánban, utána egy évig Bécsben, majd öt évig hazánkban, de mind a három országban japán mesterszakácsoktól sajátította el az ételek elkészítésének fortélyait.
A hangulatról az udvarias kiszolgálás, a vendégszeretet és a kellemesen lágy japán muzsika gondoskodik.

-Befelé jövet megpillantottam egy gyönyörű gesha babát. Úgy tudom, hogy egy gesha sorozatnak több db.-ból kell állnia.



-Ez így igaz. Egy készletnek legalább 15 babából kell állnia és ezek hagyományos japán öltözetet viselnek. A babák kultikus szerepe és a gyermeki világgal való összefonódása a mai Japánban is élő jelenség. Minden japán kislány egy lépcsőzetesen felépített piros drapériával letakart emelvényen helyezi el a szigorúan meghatározott szerepű babákat. Az elrendezés is a japán hagyományokat követi. A legfontosabbak a császár és a császárné ülő alakjai, melyek az emelvény legfelső szintjén foglalnak helyet. Az alsóbb szinteken az udvari méltóságok, miniszterek, udvarhölgyek és zenészek helyezkednek el, szigorúan meghatározott társadalmi hierarchia szerint. A legalsó szint a szegényeké. A babaasztal dísze még a vázákban elhelyezett bimbózó cseresznyefaág, ami a női jellemvonások szimbóluma.

-Az étterem nevét eredeti japán írással is feltüntették a bejárat fölött. Ön szerint hogyan alakult ki a japánoknál ez az írásmód?

-Ez egy nehéz kérdés. Úgy tudom, hogy a mai japán írás a kínai képírásból alakult ki. Ennek alapján háromféle írásjegyet használnak. A Kandzsit, a Hiraganát és a Katanát. A Kandzsi írásjegy a képírásból adódóan mindig valamilyen fogalmat fejez ki. Egy hétköznapi japán ember kb. 2000 Kandzsit ismer. A Hiraganát a szóvégződések, ragok, toldalékok írására vagy olyan szavak esetében használják, amelynek nincs Kandzsi megfelelője. A Hiraganát az adott Kandzsi alá ill. fölé írják, vagy utána zárójelben. A Katanákat általánosan jövevényszók ill. a japán hangutánzó szók jelölésére használják.

-Ha a japán konyha, japán gasztronómia kerül szóba, akkor először a sushi jut az emberek eszébe, de mi is az a sushi egészen pontosan?



--A sushi egyet jelent a japán konyhával. Eredetileg úgy keletkezett, hogy a nyers húsdarabokat rizsbe csomagolva tárolták így tovább friss maradt. A sushi nagyon egészséges étel: finom, könnyű és alacsony kalóriatartalmú. Ma a sushi nem csak Japánban, hanem Európában is népszerű fogássá vált. Elkészítésének egyik alapfeltétele, hogy a kések borotvaélesek legyenek, mert csak így lehet az alapanyagokat hajszálvékony szeletekre vágni. A sushi rendkívűl változatos, a felhasználható alapanyagok száma szinte végtelen. A sushit a japán ételsor fő vagy utolsó előtti fogásaként tálalják és kézzel vagy evőpálcikával fogyasztják. A sushi falatkákat szója és wasabi ( zöldtorma) -krém keverékébe mártják és egyben fogyasztják.



-A sushinak két fő fajtája van: a nigiri-sushi és a maki-sushi . A nigiri-sushinál a rizsgombócokat kézzel formázzák a maki-sushit bambuszgyékényen készítik és nori (szárított alga)- lapokba göngyölik. A temaki-sushi és a sashimi Európában nem számít klasszikus sushinak, de Japánban ezek is nagyon elterjedtek. A temaki-sushit kézzel formázzák tölcsér alakúra, a sashimi hajszálvékonyra szeletelt nyers hal valamilyen zöldségágyon (pl.: pácolt jégretek).

-Milyen szolgáltatásokat tudnak nyújtani az önöket megkereső üzletembereknek, cégeknek?

-Éttermünk a szolgáltatások sokaságát nyújtja a rendezvény szervezés területén. Rendezvényeken széles körű technikai szolgáltatást tudunk nyújtani, a reprezentációs beszédeket segítő projektorokon és on-line kép és hang kapcsolatot két különböző helyszín között. Vállaljuk reprezentációs (fogadások, partik) konferencia (képzési és üzleti tájékoztatók) és bemutató (sajtótájékoztatók, szakmai kiállítások) típusú rendezvények lebonyolítását és részt veszünk nyílt fogyasztói rendezvények (fesztiválok, nyílt napok, sportesemények) szervezési munkájában is.
Egyedi szolgáltatást is nyújtunk. Elfoglalt üzletemberek, cégeknek házhoz is szállítunk sushit. Ez attól egyedi szolgáltatás, hogy megrendelés után partnerünk csak aláírja a számlát, melynek értékét folyamatosan levonjuk vendégünk éttermi folyószámlájáról. Ez a folyószámla egy előre kifizetett keretösszeg, amit szigorúan a vendég határoz meg. Ennek a szolgáltatásnak az a célja, hogy időt, pénzt és energiát spóroljunk meg vendégeinknek.

-A sushit már említettük, de milyen más étel specialitások találhatóak még az étlapon?



--Mint ahogy azt ön is állította az emberek fejében a japán konyha elsősorban a sushi. Kihangsúlyozom, hogy a mi éttermünk nem sushi-bár hanem japán étterem. Ezalatt azt értem, hogy nem csak sushi hanem különböző speciális japán meleg ételek is megtalálhatóak az étlapon. Kínálatunkban szerepelnek meleg tészták, curry-ételek, panírozott fogások, wok-ételek, grillen és olajban sültek. Specialitásunk közé tartozik az ún. Takebayashi kóstoló, melyet az étlapon szereplő ételekből állítunk össze és egy kifejezetten erre a célra készült fa hajóra tálalunk. Déli ajánlatként 12-15h között bento tálat kínálunk, mely magába foglal egy ötfogásos menüt igen kedvező áron.

További információs és asztalfoglalás: 06-1-318-1144
(X)
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01