Prémium

Tényleg ördögtől való? 8 tipp a hitel helyes felhasználáshoz (x)

Portfolio
A hitelnek nem kell feltétlenül egy szükséges rossznak lennie. Ügyesen használva akár még jobb életet is teremthetünk vele magunknak. Mutatunk néhány felhasználási módot, amellyel egy jól megválasztott kölcsön spórolhat, vagy akár pénzt is termelhet nekünk.
Manapság sokakban - az esetek egy jelentős részében joggal - él egy negatív kép a hitelekkel kapcsolatban, legyen szó akár egy személyi kölcsönről vagy egy jelzáloghitelről. Azonban ne feledjük el, hogy a kölcsön is csak egy eszköz, amely a céljainktól függően ugyanúgy a hasznunkra lehet, mint ahogy hátráltathat is minket az életben.

A lényeg a tervezés, a tudatosság, azonban még mindig van hova fejlődni a pénzügyi tudatosság terén - állítják a Bank360 pénzügyi portál szakemberei. Még mindig nagyon sok olyan esetről számolnak be portál látogatói, amikor egy felelőtlenül felvett és elköltött hitel miatt alakult ki a nagyobb galiba. Jellemző az a helyzet, amikor egy vásárló valamilyen drága műszaki termékre vesz fel személyi hitelt, amelyet később nem tud fizetni.

Pedig okosan felhasználva egy kölcsön sokkal többet nyújthat nekünk, mint valamilyen szórakoztató elektronikai eszköz vásárlása. A Bank360 tapasztalatok alapján gyűjtött össze néhány példát olyan hitelcélokra, amelyek akár még pénzt is kereshetnek nekünk. Nézzük, hogyan és mire érdemes felhasználni a személyi kölcsönöket, jelzáloghiteleket:

1. Ingatlanvásárlás

Kezdjük talán az egyik legegyszerűbb esettel, hiszen a legtöbben saját lakást akarnak, de csak egy jelzáloghitel segítségével tudják megteremteni az álomotthont. Ráadásul a jelenlegi albérletárakat és hitelköltségeket elnézve elmondhatjuk, hogy a hitel havi törlesztője lassan olcsóbb, mint az albérleti díjak a fővárosban vagy megyeszékhelyen. A vásárolt lakást persze ki is adhatjuk befektetési céllal, így még könnyebben tudjuk visszafizetni a kölcsönt. Jó esetben pedig idővel növekszik az ingatlan értéke, így később a vételárnál többet kérhetünk érte.

2. Hitelkiváltás

Talán az egyik legokosabb lépés, amit egy kölcsönnel tehetünk, ha kiváltjuk belőle a drágább hitelünket és így könnyítünk a havi terheinken. Hogyan tehetjük meg ezt? Akár egy szabad felhasználású személyi kölcsönnel, vagy egy hitelkiváltó hitel segítségével is egyszerűsíthetünk. A jelenlegi alacsony kamatszinten felvett kölcsönök teljes hiteldíjmutatója akár 5-10 százalékkal is alacsonyabb lehet a 2013-2015-ben felvett hitelekéhez képest, így akár több tízezer forintot is spórolhatunk a törlesztőrészleten. Inkább biztonságra törekszünk? Cseréljük le változó kamatozású hitelünket fix kamatozásúra! Igaz, a törlesztőrészlet kezdetben magasabb lehet, viszont így védve leszünk a kamatemelésektől a futamidő végéig.

3. Rendezzük le a hitelkártya-tartozásokat

Szintén a hitelkiváltáshoz tartozik meglévő, kis összegű hitelkártya-tartozások, áruhitelek felszámolása egy kedvező kamatozású szabadon felhasználható hitelből. Az sem baj, ha több ilyen tartozásunk van. Egy személyi kölcsönből visszafizethetjük mindet, így csak egy törlesztőrészletre kell odafigyelnünk havonta. Érdemes ezeket a kártyatartozásokat mihamarabb rendezni, hiszen áruhiteleknél a THM 20 százalék is lehet, míg hitelkártyáknál 37-38 százalék is lehet, ezzel ellentétben személyi kölcsönt már 10 százalék alatti THM-mel is találhatunk. A különbség ismét havonta ezrekben mérhető.

4. Lakásfelújítás

Nem csak az értékmegtartásban, de az értéknövelésben is hatalmas szerepe van annak, ha bizonyos időközönként felújítjuk, korszerűsítjük az otthonunkat. Egy-egy ilyen művelet azonban milliós nagyságrendű is lehet, így sokan ezt is hitelből finanszírozzák. Szabad felhasználású hitelből bútorcsere, festés, tatarozás, szigetelés, fűtéskorszerűsítés, gyakorlatilag bármi elvégezhető. Ezek a folyamatok életminőségünket javítják, és jó esetben növelik az ingatlan értékét, így nem ördögtől való, ha akár hitelből próbáljuk meg finanszírozni.

5. Spóroljunk megújulókkal és okosmegoldásokkal

Ha már lakásfelújítás: hosszú távon rengeteget spórolhatunk, ha kihasználjuk a megújuló energiaforrásokat. Egy-egy napelem telepítése ma már nem olyan drága mulatság, és már ennyi is segít a rezsiköltségek csökkentésében. Az energiahatékonysági lépések persze ezzel nem merülnek ki. Akár az egész otthonunkat optimalizálhatjuk néhány okosberendezés segítségével, termosztátokkal, égőkkel. Ha nagyobb fába vágnánk a fánkat, a fűtésrendszert korszerűsítése sem maradhat el, azonban ez már tényleg jelentős összegeket emészthet fel. Egy nagyobb család esetében ezek az apró újítások akár több ezer forinttal is csökkenthetik a havi rezsit.

6. Indítsuk be vállalkozásunk

Nagyon népszerűek manapság az egyszemélyes, szabadúszó vállalkozások: fényképész, programozó, szövegíró és még sorolhatnánk, hogy milyen szolgáltatásokat vesznek manapság rengetegen igénybe. Ha mi is szívesen belevágnánk egy vállalkozásba, de nincs meg hozzá a szükséges eszközpark, és a pénzünk sem elég, elindulhatunk egy kölcsönnel, amelyből beruházhatunk minden szükséges elemre, legyen szó akár egy szoftverről, laptopról vagy fényképezőgépről. A lényeg, hogy olyan eszközökre fordítsuk a hitelt, amelyek a jövőben pénzt hozhatnak nekünk.

7. Tanuljunk

Nagyon fontos: ha javítani akarunk az életminőségünkön, naprakész tudással kell rendelkezünk a szakterületünkön, ami a magasabb fizetés elérésében segíthet minket. Ehhez az egyik út a különböző képzések látogatása. Ezek viszont jellemzően drágák és nem fedezi a diákhitel sem. Ha jó befektetésnek érezzük a megszerzett tudást, de nem tudjuk kigazdálkodni a rávalót, érdemes lehet egy kölcsönnel belevágni, majd az ott megszerzett tudásból mihamarabb visszafizetni a hitelt.

8. Építsünk kapcsolatokat

A siker szerves része a kapcsolatépítés, a networking, hiszen így tarthatjuk a szakmánk ütőerén az ujjunkat, így ismerkedhetünk meg a nagyágyúkkal. A legjobb események erre a különböző konferenciák, workshopok. Azonban, ahogy képzések esetén is, a jegyek akár több százezer forintba kerülhetnek, és ha cégünk nem küld magától, kénytelenek vagyunk saját zsebből finanszírozni a látogatást. Ismételten: ha úgy érezzük, hogy az itt megszerezhető tudás elengedhetetlen, ha előrébb lépünk ezzel a ranglétrán, érdemes lehet akár hitelhez is nyúlni, hogy meglegyen a belépőnk.

De milyen hitelből?

A Bank360 szerint rengeteg, jobbnál jobb kölcsön közül választhatunk ma. Ahhoz, hogy gyorsan megtaláljuk a legjobb kölcsönt, érdemes egy hitelkalkulátort használni. Rangsoroljunk, hasonlítsunk össze néhány kattintással, a kölcsönből pedig hozzunk ki annyi értéket, amennyit csak tudunk!

(x)
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek