Prémium

Terítéken a bioüzemanyagok (x)

Portfolio
Amikor a világ vezető hatalmai kereskedelmi háború küszöbén állnak felértékelődik a stabil piacok fontossága. Ösztönözni kell, ha egy ágazat klímabarát módon tud növekedést elérni, úgy, hogy közben a mezőgazdasági termelők számára hosszú távra stabilizálja az árakat és a keresletet. Ezt az összefüggést, a bioüzemanyagok esetében az EU-n kívül már több ország felismerte. Arról, hogy valójában 2020 után mi várható a bioetanolra Európában, és mennyire nyitott a világ a bioüzemanyagokra, erről beszélgettünk Reng Zoltánnal, a bioetanol gyártásáról is ismert Hungrana Kft. vezérigazgatójával.


Terítéken a bioüzemanyagok
A Párizsi Klíma egyezmény keretében a világ majd minden országa célul tűzte ki, hogy a klímaváltozás ellen érdemi intézkedéseket kezdeményez. Ennek keretében vállalták, hogy az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását redukálják. Ennek egyik meghatározó területe a fosszilis üzemanyagok csökkentése, melyek egyik érdemi alternatívája a bioetanol és biodízel alapú üzemanyagok. Hosszú távon már más megoldások is szóba jöhetnek (pl.: elektromos autózás), de technológiai és infrastrukturális okokból ezek elterjedése lassú. Az egyes elemzések 2040-re jósolják ezen technológiák tömeges elterjedését. Emiatt a meghatározó fejlett (pl.: USA) és fejlődő országban (pl.: Kína, Brazília) állami támogatásokkal, illetve szabályozással segítik a bioetanol és biodízel alapú üzemanyagokat. Ezzel egyrészt érdemben járulnak hozzá az ÜHG csökkentéshez, másrészt segítik a mezőgazdasági termelőket. Mind a két szempont fontos. A biodízel közel 60%-os és a bioetanol akár 70% feletti ÜHG megtakarítást jelent a fosszilis üzemanyagokhoz képest. Emellett jelentős és stabil piacot biztosít a termelőknek. Mondani sem kell, hogy egy olyan időszakban, amikor a korábban együttműködő nagyhatalmak kereskedelmi háború szélére sodródtak, akkor a kiszámítható stabil piac a világ valamennyi termelője számára különösen fontos értékkel bír.

Uniós szinten jelenleg vita van a szabályozás felülvizsgálatának irányáról, azonban tagállami szinten egyre többen ismerik fel, hogy mennyire fontosak lehetnek a bioüzemanyagok. Erre a legjobb példa, hogy Európában egyre több országban kerül bevezetésre az az E10 nevet viselő üzemanyag, melyben 10% a részaránya a bioetanolnak. Az E10 jelenleg Belgiumban, Finnországban, Franciaországban és Németországban áll rendelkezésre, de a közel jövőben Hollandiában is elérhető lesz az autósok számára. Franciaországban évről évre növekszik a benzinpiaci részesedése, Finnországban a benzineladások 2/3-át az E10 adja. - mondja Reng Zoltán.

Mivel ez az üzemanyag megfelel az EU által hatályban lévő Megújuló Energia irányelvnek és Üzemanyag Minőségi irányelv szabályozásnak (1 liter konkrét üzemanyagnak 6% ÜHG megtakarítást kell elérnie), és a tagállamok megújuló energiaforrásokra vonatkozó kötelezettségeiket sikerrel akarják végrehajtani, így várhatóan egyre nagyobb teret hódíthat majd a magasabb bioetanol részarányt tartalmazó üzemanyag. - teszi hozzá a szakember.

Terítéken a bioüzemanyagok
De hogyan is készül a bioetanol?

A megújuló etanol szinte kizárólag Európában termesztett gabonafélékből, például kukoricából állítható elő, és gyártása során a megmaradt melléktermékből magas fehérje- és nyersrost tartalmú állati takarmány gyártható. A bioetanol fenntarthatónak minősül, hiszen 70% az üvegházhatást okozó gázok megtakarítása a fosszilis benzinnel szemben. Az Európában értékesített legtöbb benzin már tartalmaz etanolt.

Az Európai Unió 10 legnagyobb bioetanol-gyártó országa között szerepel Magyarország, a Hungrana Kft. a második legtöbb bioetanolt előállító gyár hazánkban. Különös jelentőséggel bír tehát hazánk számára minden szabályozás, uniós döntés, mely a bioüzemanyagok jövőjét érinti, hiszen a kukoricatermelők számára mi biztos piacot jelentünk, tudják, hogy a megtermelt alapanyagot van hova értékesíteni. Stabil partnerkapcsolataink, a gazdákkal folytatott folyamatos párbeszéd értelmében úgy véljük, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a bioüzemanyagok jövőjét tekintve milyen döntés születik Brüsszelben a 2020-tól életbe lépő szabályozásra vonatkozóan, és az is nagy kérdés még, hogy mekkora döntési hatáskört hagynak majd a tagállamoknak. Számunkra nagyon előremutató, hogy egyre több országban kapható már és egyre több üzemanyaggyártó vállalat portfoliójában megjelent az E10, mely 10%-ban tartalmaz bioetanolt, és mely az európai benzines gépjárműpark 90%-ával kompatibilis. Véleményem szerint az unió által meghatározott célok eléréséhez elengedhetetlen a bioüzemanyagok, a bioetanol bevonása a közlekedésbe. Az éves magyar kukoricatermelésből (8-9M tonna) a Hungrana közel 1,2 millió tonna kukoricát vásárol fel, amennyiben az E10 bevezetésre kerülne akkor ez a mennyiség növelhető lenne. Ezzel párhuzamosan az állattartók számára is nagyobb mennyiségben tudnánk magas fehérje tartalmú takarmányt előállítani - összegzi a vezérigazgató.

Érdemes tudni, hogy az üzemanyagokban az etanol részarányának növelése milyen előnyökkel járhat. • A megújuló etanol benzinbe való keverése csökkenti az ÜHG kibocsájtást. • Európa közlekedési ágazatának szén-dioxid kibocsájtása csökken, • A légszennyezettség csökken • A 2020-ra kitűzött célhoz közelebb kerülünk • 20% -os ÜHG-kibocsátáscsökkentés 1990-hez képest • 20% -os energiahatékonyságnövelés • 20% megújuló energia az európai energiaszerkezetben • Növekvő kukoricafelhasználás hazánkba, vagyis kevesebbet kell nagy távolságokra elszállítani - ÜHG megtakarítás, GDP növekedés • Növekvő magas fehérjetartalmú takarmány, így csökkenthető a GMO szója import

További információ: www.hungrana.hu

(x)
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13