Prémium

THM (Teljes Hiteldíj-mutató) (x)

Portfolio
Az egyes finanszírozási konstrukciókat csak az úgynevezett belső megtérülési ráta kiszámításával lehet precízen összehasonlítani. Minden más próbálkozás kisebb-nagyobb hibával jár. (Hibás például az a megközelítés, amikor nem azonos törlesztési ütemezésű hitelkonstrukciók kamatát egyszerűen összeadjuk és azokat hasonlítjuk össze, vagy ha a kezelési költséget egyszerűen hozzáadjuk az összes kamathoz!)
A belső megtérülés kiszámítása a fogyasztók számára általában nagy nehézséget jelent, ezért a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény - a fogyasztók védelmében - szabályozta az összehasonlító mutató kiszámításának módját. Ez alapján született a 41/1997. (III.5.) számú kormányrendelet. amely egyértelműen rögzíti, hogy a pénzügyi intézményeknek milyen egységes számítási módszer alapján kell közzétenniük a hiteltermékeik teljes éves hiteldíj mutatóit (THM).

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a THM nem kamatláb, hanem egy viszonyszám, amely alapján a fogyasztó is el tudja dönteni, hogy melyik finanszírozási konstrukció olcsóbb a számára! Két hitelkonstrukció közül az jelenti a kisebb terhet, amelynek a THM-je kisebb.

Téves, ha az egyik bank THM-jét egy másik bank ügyleti kamatlábával hasonlítjuk össze. Lényeges, tehát hogy a THM-et mindig THM-mel hasonlítsuk össze és ne keverjük össze a kamatlábbal vagy más hasonlónak látszó mutatószámmal!
Jó tudni, hogy a THM sem tartalmazhat minden költségtényezőt, bár a törvény célja az volt, hogy minden költségtényező megfelelően, az időbeliség figyelembevételével kerüljön bele a THM-be. Ennek általában az objektív oka az szokott lenni, hogy vannak olyan, a hitelszerződés megkötésekor előre nem kalkulálható - és pontosan meg sem becsülhető - költségek, amelyeket a szerződő felek kénytelenek a szerződésben rögzíteni. Ilyen például a deviza alapú konstrukcióknál a deviza árfolyam változás, a forint alapú konstrukcióknál a referencia kamatláb változás, stb.

A THM tehát csak a szerződéskötés időpontjában ismert kamatokat és költségeket veszi figyelembe. Ennek ellenére a ma ismert legjobb módszer a különböző bankok különféle hiteltermékeinek összehasonlítására.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek