Prémium

Többe kerül a jó pezsgő, mint a jó bor? (x)

Portfolio
Sok szakember állítja: a champagne-ok, vagyis az eredeti francia pezsgők élvezeti értéküket tekintve a világ legjobb ár-érték arányú borai. Mindez nem kis teljesítmény, tudván, hogy a legdrágább csúcspezsgők árban minimum felveszik a versenyt az ikonikus top borokkal. (Gyorsan elvégzett internetes kutatásunk alapján például a valaha volt legdrágább hivatalosan forgalomba hozott pezsgő palackja 49 ezer euróba került; borban ugyanez 12 ezer euró körül volt).


Többe kerül a jó pezsgő, mint a jó bor?

Mi a champagne, mi a pezsgő, mi a gyöngyözőbor? Champagne-nak hívunk minden olyan Champagne borvidéken készülő pezsgőt, ami méthode traditionelle, azaz palackos erjesztéssel és érleléssel készül. Ennek lényege, hogy az alapbort palackba töltik, majd cukros-élesztős likőrt adnak hozzá, hogy beinduljon a másodlagos erjedés (és a természetes szénsav-képződés). Végül az érlelést követően az elhalt élesztőt - vagyis a finomseprőt - úgynevezett degorzsálással eltávolítják; ezt követően állítják be a kívánt édességet az expedíciós likőr segítségével (dosage). Champagne legfőbb szőlőfajtája a chardonnay, a pinot noir és a pinot meunier. A méthode traditionelle eljárással Champagne-on kívül készült pezsgőket Franciaországban crémant-nak, Spanyolországban cava-nak, Olaszországban metodo classico-nak, Németországban Sektnek, Portugáliában espumanténak, itthon pedig méthode traditionelle pezsgőnek hívják. A pezsgőkkel ellentétben a gyöngyözőboroknál nem a korábban leírt módon képződik a szén-dioxid, azt utólag adják a borhoz.

A pezsgők magas árának elsősorban nem az újabban tapasztalható fogyasztási divat, hanem a magas előállítási költség az oka. Eleve sokkal kisebb termőterület jöhet számításba, mint a csendes boroknál, mivel a pezsgőhöz használt alapborhoz szüretelt szőlőnek a magasabb savak eléréséhez 11 Celsius fok az ideális évi átlagos középhőmérséklet. Champagne teljes területe 34 ezer hektár; az itt működő 320 pezsgőház évi átlag 300 millió palackot termel; 2017-ben ennél 10 millió palackkal több talált gazdára, a korábbi készletek terhére.

Többe kerül a jó pezsgő, mint a jó bor?
Champagne-ban ennek (és azért a hype-nak is) köszönhetően egy hektár ára manapság 1 millió euró körül van, egy kiló szőlő (ami nagyjából egy palackra elegendő) pedig 6 euróba kerül. A technológia hosszadalmas és komoly tárolási kapacitást igényel. Annak érdekében ugyanis, hogy az évjáratbeli különbségeket kiegyenlítsék és pezsgőháztól megszokott karaktert évről évre változatlanul biztosítani tudják, az évjárat-megjelölés nélküli (NV: non-vintage) pezsgőknél különböző évjáratok alapborait házasítják - márpedig ezeknek az alapboroknak is kell a hely. A minimális seprőn tartási idő 15 hónap, ugyanakkor számos pincészet akár 2-3 évig is érleli pezsgőjét degorzsálás előtt; az évjáratos champagne-ok pedig jellemzően 5-10 évet pihennek, mielőtt forgalomba kerülnek. Nem csoda tehát, hogy már a non-vintage champagne-ok átlagos fogyasztói ára is 40 euró (12.500 Ft) körül van.

És hogy érdemes-e egy-egy pezsgőház szívünknek kedves tételét hosszasan tartogatni a borhűtőnkben? Nos, miközben egy pezsgő az adott pezsgőház pincéjében, ideális körülmények között akár évtizedekig is megőrzi minőségét, a seprő eltávolítása, vagyis a piacra kerülés után már nem lesz sokáig a csúcson, tehát nem érdemes sokáig várni az elfogyasztásával és például befektetésként tekinteni rá.

Aki szeretne valódi champagne-okat kóstolni többszáz éves francia pezsgőházaktól, ugyanakkor kíváncsi arra is, hol tart hazánkban a pezsgőkészítés, látogasson el június 16-án hazánk legnagyobb pezsgőkóstolójára, a Pezsgő Június Nagykóstolóra!

Többe kerül a jó pezsgő, mint a jó bor?
(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13