Prémium

Változó trendek: Hogyan kereskedjünk a második negyedévben? (x)

Portfolio
Uniós parlamenti választások, deflációs kockázat és gyengélkedés Európában, súlyos energiafüggőség és nagyhatalmi konfliktus a kontinens keleti felén, egyre több törékeny feltörekvő ország világszerte. Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint a világgazdaság átmeneti állapotban van - fokozatosan láthatóvá válik az átrendeződés, amelyet a globális, makrogazdasági, devizapiaci, árupiaci és részvénypiaci fejleményekre és várakozásokra építve befektetéseinknek is követniük kell.


Advertisement


Változó trendek: Hogyan kereskedjünk a második negyedévben?
Makrogazdaság: a több jobb

A világgazdaság teljesítménye egyelőre nem fényes, a növekedés lassul, a fogyasztás csökken, az árupiaci kilátások nem túl jók, a külső kereslet ingatag. Idén mégis láthatóvá válik a fellendülés, a növekedés 2,8 százalékos is lehet a tavalyi 1,7 százalékkal szemben, és ehhez még Oroszország is hozzá fog járulni. A lassú, de stabil javulás az euróövezetben folytatódik, a tavalyi 0,4 százalékos növekedés idén 1 százalékosra erősödik. A közszféra kiadásai a tavalyi 0,4 százaléknál nagyobb arányban növekednek majd. Reformok terén nem történt jelentős előrelépés, de több országban már megkezdődött a folyamat, azért, hogy a jövőben biztos alapokon javulhasson a versenyképesség. Az érem másik oldala, hogy az államkötvények piaca valamelyest szűkül a gazdasági egyensúly helyreállítására tett erőfeszítések költsége és a termelékenység csökkenése miatt.



Változó trendek: Hogyan kereskedjünk a második negyedévben?
Devizapiac: ugrásra készen a dollár

Az amerikai dollár kimozdulhat a téli holtpontról, és kedvező növekedési adatokra alapozva erősödhet, de az euró ennél nehezebb negyedév elé néz, véget ér az erősödése, és legfeljebb közepes teljesítményt nyújthat. Defláció fenyeget, ezért az Európai Központi Banknál beavatkozás várható. Az euró-dollár árfolyam 1,400-1,405 között tetőzik, majd az 1,250-es szintre süllyed. A japán jen a vártnál stabilabb, és a befektetői kockázatvállalási kedv csökkenése jó támaszt ad, de a jegybanki politika és a szerkezeti problémák miatt gyengülés várható, 95-ös dollár-jen árfolyammal. Befektetési tippjeink: a jennél nem várható korrekció, így a kölcsönügyleteknek már nincs értelme, megoldás lehet viszont az euró-jen három hónapos eladási opció. Szintén jó irányt képviselnek az euró-dollár és az ausztrál dollár-kanadai dollár kölcsönügyletek, a dollár-svéd korona vétel, az euró-svájci frank opciós vétel - ez utóbbinál a hat hónapos értéken kívüli opció lehet a nyerő, amely részlegesen finanszírozható értéken vett opciókkal.

Árupiac: leltározzunk okosan

A mostani felívelés 2015 első félévére megtörik, de 2014 harmadik negyedévében még jó hozamokat ígér. A második negyedévben nem valószínű, hogy a nyersanyagok körül kialakult viharos helyzet kitart. A tél végével az időjárásból adódó komolyabb kockázatokkal kevésbé kell számolnunk. Idén az eddigi egyik legnagyobb meglepetés az arany volt, amelyet először az Ázsián kívül megnövekedett fizikai kereslet erősített, majd az ukrán válság szinten tartott. A mezőgazdasági ágazat így is az élen járt: a kedvezőtlen időjárás előtérbe helyezte az áruellátási kockázatokat, amelyek miatt a mezőgazdasági áruk trendjei mindig nehezen jelezhetők előre. Az arany a dollár várható erősödésével gyengülni fog, az ukrajnai bizonytalan helyzet azonban szinten tarthatja az árfolyamot, csakúgy, mint az energiahordozók esetében. Amire befektetőként figyelnünk kell, azok a geopolitikai események és kockázatok, az időjárás, a feldolgozóipari kapacitások, illetve sztrájkok vagy egyéb viták a termelés szempontjából kulcsfontosságú területeken.

Változó trendek: Hogyan kereskedjünk a második negyedévben?
Részvénypiac: még tart a szüret

A részvénypiac az egyetlen, amelyre a jelenlegi átmeneti gazdasági ciklus eddig nem volt negatív hatással, és a helyzet itt továbbra is biztató. Bár a részvények diadalmenetének még nincs vége, az okos befektető a feltörekvő piacok részvényeinek tömeges, kapkodó, "csomagban történő" kereskedése helyett mostantól gondosan kiválasztott, növekedésre képes országokat, szektorokat, részvényeket céloz meg. Az európai bankok jól, a jelenlegi szintnél 25 százalékkal jobban fognak teljesíteni. Jó hír, hogy úgy tűnik, az előrejelzések alapján a görög gazdaság meglátta a fényt az alagút végén. Ezt támasztja alá az is, hogy a 2012. májusi választások óta a görög részvények 180 százalékot emelkedtek. Az orosz részvények most hihetetlenül olcsók, és mivel az ukrajnai konfliktus kapcsán pragmatikus megoldás várható, a bevált stratégiát lehet alkalmazni: olyan értékes eszközt venni, amelyet éppen senki nem akar. Az egyiptomi részvény-befektetéseket, például, a forradalom idején két év alatt megduplázták. Az S&P 500 részvényindex várhatóan 1900-1950 között éri el tetőpontját; majd 30 százalékos korrekció következik. Részvénytippjeink 2014-re a General Electric, a Qualcomm, a Microsoft, az Airbus, a Roche, a BNP Paribas, és általában az orosz papírok.

A Saxo Bank második negyedéves kitekintése és kereskedési tippjei teljes terjedelemben megtekinthetők a www.saxobank.hu weboldalon.

(x)
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01