Prémium

Vivendi a távközlés sűrűjében (x)

Portfolio




Lassan sorsfordulóhoz érkezik a magyar távközlés világa a piac 2001 december 23-án esedékes liberalizácójával. Az új körülmények között a Matáv legerősebb ellenfelévé a Vivendi nőhet fel, amely már most a legerősebb az alternatív szolgáltatók közül. 9 primer körzetében csaknem félmillió előfizetőt szolgálva ki vezetékes üzletágán a V-fonon keresztül. Üzleti kommunikációs tevékenységét a V-com fogja össze, amely a már verseny szabályai szerint működő piacán az elsők között található. Bár V-Net internetes szolgáltatása még nem üzemel teljes erőbedobással, tartalom szolgáltatási tevékenységének jelentős bázisát adhatja a Vizzavi néven Európában erős pozíciókat betöltő Vodafonnal közösen működtetett portál.

A Vivendi erőségei közé tartozik a rendkívül stabilnak mondható nemzetközi háttere, amelyet híven jelez, hogy jelenleg a Seagram fúzió után ő a világ 2. számú kommunikációs társasága. A csoport hatékonyan integrálja a távközlési szolgáltatásokat a média tevékenységekkel, amelyben benne a foglaltatik a Canal+ televízió és az Universal zene és filmkiadó is. A társasság pozícióit erősíti továbbra, hogy mentesülve a UMTS aukciók negatív hatásaitól, jelentősebb adóságok nélkül vághat neki a távközlési piac konszolidációjának.

A Vivendi számára a 2001. esztendő a liberalizációra való felkészülés jegyében telik el, amelynek keretében a szervezeti struktúra átalakítása mellett a műszaki fejlesztések dominálják a társaság mindennapjait. A Vivendi saját koncessziós területein túl jelen van az ország 16 legnagyobb városában, amely bázist hatékonyan lehet felhasználni a frissen liberalizált piacon is. A társaság tájékoztatója szerint az Antenna iránti érdeklődés továbbra is fennáll, elsősorban annak távközlési és mobil érdekeltségei miatt. A mobil távközlés területén további részvételi lehetőséggel kecsegtet az UMTS tenderen való részvétel, valamint a Vivendi által szorgalmazott egyes skandináv országokban már megvalósult virtuális mobilhálózat modellje.

Bár az egységes hírközlési törvény (EHT) még erősen a kidolgozás szakaszában áll, a Vivendi véleménye szerint a távolsági és nemzetközi hívások piacát már 2001 december 23-án meg kellene nyitni, míg hálózatmegosztást első lépésben csak Budapesten kellene bevezetni, amelyet 1 évvel követnének a nagyobb vidéki városok, és csak azután sorakozhatna az ország többi része. Az EHT keretében a társaság korlátozná a Matávnak a más üzemeltetők által birtokolt hálózatokhoz való szabad hozzáférést, hogy elejét vegyék a nemzeti telefontársaság erőfölényével való visszaélésének lehetőségét. A Vivendi a piac 100%-os liberalizációját támogatja, vagyis azt, hogy a mobil szolgáltatásokra is terjedjen ki a szabad verseny, amely a hálózatok és a szolgáltatók külön választását tenné szükségessé a virtuális mobilhálózat modelljén keresztül.

A liberalizáció kapcsán mindenképpen a szolgáltatók közötti együttműködésének költség alapú kötelezettségét kell mint elvárást megfogalmazni, amely jelenleg a magas összekapcsolási díjak miatt nem valósul meg. Fontos kérdést vet fel, hogy a nemrégiben üzembe helyezett nagy értékű távközlési beruházások megtérülésére még nem állt rendelkezésre elegendő idő, így a liberalizáció kapcsán keletkező un. hozzáférési hiányt a nemzetközi és távközlési beszélgetések pár forinttal való versenysemleges megterhelésével lehetne pótolni.

(X)

Kapcsolódó cikk:
Hírháttér: Vivendi
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek