A borászok több mint fele választotta a kisüzemi bortermelést

agrarszektor.hu
Idén a borászok 56 százaléka választotta a kisüzemi termelői státuszt az egyszerűsített adóraktári kategória helyett. Az átlépéssel a termelők választhatják az új egyszerűsített kisüzemi bortermelői regisztert az eddig használt többszáz oldalas pincekönyv helyett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idén márciusig kellett eldönteniük a borászoknak, milyen formában folytatják tevékenységüket, és 56 százalékuk választotta a kisüzemi termelői státuszt - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Az új jövedéki törvényhez kapcsolódóan kellett nyilatkozniuk a borászoknak. A termelőknek minden évben lehetőségük van átlépni az egyszerűsített adóraktári kategóriából a kisüzemi bortermelői kategóriába. Az átlépéssel a termelők választhatnak az eddigi pincekönyves rendszer és az új, egyszerűsített adminisztrációjú kisüzemi regiszter között

A bevezetett kisüzemi bortermelői regiszter egyszerűsítéseket tartalmaz az eddig vezetett többszáz oldalas pincekönyvhöz képest. A regiszter csak három részből áll, és nem kell a kitöltéséhez tanácsadókat felkérni, mint eddig, nem bonyolultabb egy postai utalvány kitöltésénél - tájékoztatott Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

Az idén a magyar borászok jó termésre és kiváló minőségű borra számítanak annak ellenére, hogy az időjárást a szélsőségek jellemezték. Csak jégkárból 70 ezer hektárról érkezett bejelentés. Eddig körülbelül 22 ezer hektár szüretelését jelentették be idén, ami a termőterület 40 százaléka. Az előzetes becslések szerint az Európai Unióban 20 millió literrel is kevesebb bor készülhet, ami az elmúlt 10 év legalacsonyabb átlaga - közölte az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?