Drónok: Tényleg alkalmasak permetezésre vagy kórtani problémák azonosítására?

agrarszektor.hu
Precíziós szakmérnökök és növényorvos hallgatók is ellátogattak az Agrofil-SZMI Kft. Precíziós Műhelyébe, ahol alkalmuk volt betekinteni az Agrofil precíziós valóságába. A résztvevők a drónok technológiai felhasználásáról vitáztak, és nem rejtették véka alá a kételyeiket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Manapság a precíziós gazdálkodás emlegetésével a túlzott marketingvihar miatt lassan asztaltársaságokat lehet feloszlatni. Így a szakma viszont a saját vesztébe rohan. A marketingzaj miatt a témára még nyitott szakemberek fejében is nyilvánvaló és kevésbé egyértelmű sületlenségek keverednek a valósággal. Ebben a légkörben találkoztak a szakemberek Püskin, ahol a csontig hatoló hideg ellenére parázs, de előremutató viták bontakoztak ki az "Agrofil Arénában"

A hallgatókat egy - a teljes precíziós eszköztárat felvonultató - kiállítással egybekötött konzultációra vártuk, ahol a gyakorlatban alkalmazott és kevésbé alkalmazott technológiák teljes arzenálját mutattuk be. A résztvevők a legnagyobb érdeklődést a ma nagyon divatos dróntechnikák iránt mutatták, és a legszínvonalasabb beszélgetés is a drónokról bontakozott ki. A látszólag egyszerű, gyors és okos megoldásokat kínáló technológiáról - a szakemberek alapos vitájának eredményeként - kiderült, hogy szakmailag egyelőre mennyire megalapozatlan a használata. Ennek okai:

  • A jogszabályi háttér tisztázatlan a repüléssel és a permetezésekkel kapcsolatban is. A permeteződrónok speciális problémákra kínálnának megoldásokat, de jelenleg nincs olyan engedélyezett készítmény, amely drónnal kijuttatható lenne.
  • Kérdéses az alkalmazható alacsony lémennyiségek hatékonysága.
  • Ha ULV kijuttatásban gondolkodunk, kevés olyan engedélyezett eljárás van, amely valódi megoldást jelent.
  • Tisztázatlan, hogy a drónok légi vagy földi kijuttatási technológiának számítanak-e. Amennyiben földinek, akkor újabb kérdés, hogy 5 m/s megengedett szélsebességnél, illetve nagy haladási sebesség mellett, a maximum néhány l/ha dózis kijuttatásához szükséges cseppbontás esetén a hatóanyag eléri-e, illetve milyen arányban és állapotban éri el a célfelületet.
  • Óriási disszonancia, hogy Európa most száműzi a légi növényvédelmet, viszont elszabadítja helyette a "permeteződrón-poklot".
  • Hasonlítsuk össze egy "drónpilóta" felkészültségét egy növényvédelmi légi jármű vezetőjének felkészültségével! A különbség szavakkal nem leírható.
  • A felvételező drónok által rögzített információkat feldolgozó algoritmusok az ajánlott és/vagy elvárt célokhoz kialakulatlanok. Nincsenek kész megoldások arra, hogy még a tünetek megjelenése előtt, nagyon korán felismerve a betegséget, lokális kezelésekkel blokkolni lehessen a járvány kialakulását. Az nem is kérdés, hogy a drónokra épített elmélet - a kórokozók biológiájából adódóan - egyébként is csak néhány fertőző ágens esetében működhetne a gyakorlatban, de pillanatnyilag erre sincs a gyakorlat számára használható algoritmus. Ennek ellenére a "drónszakma" kész megoldásokat és nyilvánosan 40% termésnövekedést ígér a technológia alkalmazásával.

A rendezvényen jól érzékelhető volt az a vélemény, hogy a jelenlegi általános hozzáállás a precíziós technológiákhoz tönkreteszi a jövő precíziós szakembereinek esélyeit a normális, valós megoldásokon alapuló, szakmai munka végzésére. Ilyen és ehhez hasonló, felfokozott hangulatú beszélgetések alapozták meg a szakmai napot. Ezért érdemes volt Püskin lenni. A folytatás - szakavatott hazai és külföldi szakemberektől - az AgroField Akadémia Konferencián, Kecskeméten 2019. február 7-én várható, ahol olyan vizsgált és bemutatott eljárások megismerésére lesz lehetőség, melyek nemcsak a jövőben, hanem már a jelenben is működőképesek, s ami a legfontosabb, nem csak digitalizált körülmények között. Az agronómia mindenkié!

Lajos Mihály
Agrofil-SZMI Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?