Durván keresztbe tehet az időjárás a gazdáknak: még mindig sok az aratnivaló

agrarszektor.hu
Záporos, zivataros hétre lehet számítani, elsősorban az ország északkeleti felén ugyanis kiadós csapadék várható a hét közepén, amely a növények számára már nagyon jól jön majd. Ekkor ezeken a területeken pár fokot csökken a hőmérséklet, de alapvetően marad a nyári meleg. Nagy forróság ugyanakkor továbbra sem várható, viszont gyakran lesz szeles az idő. Még mindig sok azonban az aratnivaló az országban, a sok eső pedig csak ronthat ezek minőségén. Ezzel szemben a kukorica biztosan meghálálja majd a héten kapott sok csapadékot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha július elejéig visszatekintünk, akkor nagyon változatos képet mutat Magyarország a csapadék mennyiségét tekintve. A Dunántúlon sokfelé, valamint a délkeleti országrészben és helyenként északon is 20-30 milliméternél is több eső esett, ugyanakkor vannak területek, amelyeket szinte teljesen elkerült a csapadék. Így a Nyírség, a Hajdúság és a Dunamellék térségében csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi eső nem volt ebben a hónapban, és jelenleg az aszály jelei mutatkoznak. Ennek megfelelően a talaj állapotában is nagy különbségek vannak nem csak országosan, hanem viszonylag kis területeken belül is. A Dunántúl nagy részén és foltokban az Alföldön, illetve északkeleten is nedves a talaj, sőt a Körösök mentén néhol belvíz is megjelent. A középső és mélyebb talajrétegekben azonban csak kevés helyen telített a talaj. A délkeleti országrész kivételével elsősorban az Alföldön van jelentős csapadékhiány és száraz talaj - írja a met.hu.

Az országban még mindig van aratnivaló, de ennek minősége a többszöri csapadék miatt egyre romlik. A kukorica zömében a virágzás vége - szemfejlődés fenológiai fázisban jár. A napraforgónál is lassan befejeződik a virágzás, és zajlik a magképződés. A korai érésű szőlők már zsendülnek, színeződnek a bogyók, nagyon korai szüret várható. 

A héten majdnem minden nap, de általában csak szórványosan várható zápor, zivatar, szerdán és csütörtökön azonban sokfelé, főleg az ország északkeleti felében várható jelentős csapadék. A csapadék a mezőgazdasági kultúráknak már nagyon jól fog jönni, a kukoricának és a napraforgónak ugyanis most van a legnagyobb szüksége a csapadékra. A csapadékkal pár fokos átmeneti lehűlés is érkezik, de jellemzően marad a nyári meleg 30 fok közeli, vagy a körüli maximumokkal, szerdától péntekig pedig többfelé magas páratartalomra is kell számítani, mely a gombás megbetegedéseknek kedvez. Meglehetősen szeles idő várható, az északi, északnyugati szél gyakran és nagy területen megerősödik, szerdán és csütörtökön viharossá fokozódik, mely a permetezési munkákat is megakadályozza.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03