Kéknyelv betegség: átmenetileg elmúlt a veszély

agrarszektor.hu
Magyarország teljes területére kihirdette a szezonális vektormentes időszakot a kéknyelv betegség kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A december elejétől életbe lépett intézkedés lehetővé teszi, hogy a továbbtartásra szánt, kéknyelv betegségre fogékony állatokat előzetes védőoltás nélkül szállítsák Magyarország területéről az alacsonyabb kockázatú, vagy betegségtől mentes területekre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kéknyelv betegséget terjesztő törpeszúnyogok átmeneti inaktivitása miatt december 4-étől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Magyarország teljes területére kihirdette a szezonális vektormentes időszakot - tartalmazza a NÉBIH közleménye. Ennek megfelelően ismét lehetővé vált a kéknyelvre fogékony, továbbtartásra szánt állatok előzetes védőoltás nélküli kiszállítása Magyarországról az alacsonyabb kockázatú, illetve a betegségtől mentes területekre. A szezonális vektormentes időszak kezdetét a hőmérsékleti adatok, valamint az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján határozták meg.  

Az Európai Unión belüli kiszállításnáltovábbra is az 1266/2007/EK rendelet előírásait szükséges alkalmazni. A rendelkezéseknek megfelelően, a kórokozóátvivő-mentes időszak kezdetét követő 14 nap után a virológiai (PCR) vizsgálat negatív eredménye, míg 28 nap után már a szerológiai vizsgálat negatív eredménye is elegendő a szállításhoz.

Az úgynevezett harmadik országokba irányuló exportnál a célország és Magyarország által jóváhagyott, érvényes exportbizonyítványokban foglalt feltételek az irányadók.

Az állatok szállításának részletes feltételeiről minden esetben a megyei kormányhivatalok vagy a járási hivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi szervezeti egységei adnak felvilágosítást - közölte a NÉBIH.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03