Kisokos a leanderek szerelmeseinek

agrarszektor.hu
A leander, habár mediterrán növényről van szó, szinte minden kert udvarán megtalálható Magyarországon is. Akár az 1,5-2 méteres magasságot is elérheti, de a mi éghajlatunkon a telet nem élné túl a szabadban. Ez az oka annak, hogy a hideg idő közeledtével érdemes melegebb helyre vinnünk a növényt. Nem csak a teleltetésre, de az átültetésre és öntözésére is érdemes odafigyelnünk, a leander-kisokosból pedig most minden praktikát megtudhatunk erről a tengerparti növényről.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A leander fénykedvelő növény, amely a hőséget is nagyon jól tűri. Ha lakásba tesszük, érdemes déli fekvésű ablakot választanunk, először azonban inkább félárnyékos helyre tegyük, hogy fokozatosan szokjon hozzá a napsütéshez. Mivel nagyon szereti a napot és a meleget, ezért egy hónap szoktatás után már tegyük át egy olyan helyre, ahol reggeltől estig kap napfényt.


A leander nagyon vízigényes, de teleltetéskor elegendő, ha csak mérsékelten öntözzük, és figyelünk arra, hogy ne száradjon ki a földje. Ilyenkor érdemes inkább reggelente öntözni, mert estére már lehűl a levegő és megfázhat a növény. Nyáron azonban akár napi kétszer is locsolhatjuk, viszont ilyenkor már inkább este öntözzük meg, és hagyjuk, hogy reggelre felszívja a vizet a növény.

EZ IS ÉRDEKELHET
Reggel, ha már száraz a föld teteje, adjunk neki még egy kis vizet, és öntsünk a tálkájába is egy keveset. Fontos, hogy soha ne hideg vízzel locsoljuk meg a növényt, mert a hideg víztől besárgulhatnak és lehullhatnak az alsó levelek. Teleltetés alatt a pangó víz a gyökér gombásodásához vezethet, ezért ilyenkor nagyon figyeljünk az öntözésre.

Növényvédelmi kérdések
A levelek fonákán az apró, kerek foltok a pajzstetvek támadását jelzik, ami a ritkán szellőztetett, meleg és párás levegőjű teleltetéskor gyakran előfordul. Ezek a kártevők elszívják a levelek hasznos nedveit, ezért mielőbb védekezni kell ellenük. Természetes módon úgy távolithatjuk el őket, ha fogunk egy vödör vizet, felveszünk egy rostos kesztyűt és megpróbáljuk óvatosan ledörzsölni a levélről a tetveket. Az üvegházi molytetű petéi könnyen letörölhetőek a levélről, illetve nagy segítség lehet még a levelek gyakori öntözése. A takácsatkák is megtámadhatják növényünket, ezt a leveleken látható apró fehér szívogatás nyomokról ismerhetjük fel, a levelek fonákán pedig hálószerű szövedék is előfordulhat. Ilyenkor a károsított hajtásokat vissza kell metszeni, a növényt lepermetezni atkaölő szerrel, majd 8-10 nap múlva a permetezést meg kell ismételni a levelek mindkét oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET
A leander az előző évi hajtásokon virágzik, szaporítani legegyszerűbben hajtásról tudjuk. Érdemes ezt tavasszal megtennünk, mert ilyenkor amúgyis visszavágjuk a leandert. Így lesz ideje megerősödni a növénynek, és a teleltetést is könnyen átvészeli majd.

Legjobb, ha már virágzó ágvégről vágunk le hajtást. A hajtás alját vágjuk le ferdén, mert így könnyebben gyökeresedik majd, ezután rakjuk egy befőttes üvegbe, amelybe töltsünk vizet. A vizet érdemes 2-3naponta cserélnünk, és az üveget mindig jó meleg helyre tegyük. 4-8 hét alatt már elég dús gyökérzetet növeszt, és földbe ültethetjük.

A leander minden része mérgező, megenni nem szabad, halálos az emberre és állatra nézve egyaránt. Ezért metszésekor, átültetéskor mindig viseljünk kesztyűt.

A leander ugyan jól tűri a hideget, de 2-6 fokos hőmérsékletnél már rakjuk el a növényeket pihenni. Téli helyén is legyen minimum 5 fok, ez az ideális számára. Melegre és napsütésre ilyenkor már nincs szükségük, mert ilyenkor pihennek és vegetálnak, ezért lehet őket a pincébe is rakni. Ha csak 10-15 fokos helyen tudjuk telelteni, kevesebbet locsoljuk őket. Minimális fény, hűvös, páradús környezet a legideálisabb a növényeknek. Öntözni teleltetéskor is szükséges, nem száradhat ki a földje.

A leander bármikor átültethető, de a tavaszi átültetés a leggyakoribb, amikor már estére sem kell a növényt fagymentes helyre vinni. Ha a növény gyökerei teljesen átszőtték a földet, szinte nem maradt termőközege, eljött az átültetés ideje.

Ajánlott évente átültetni a leandert. Amíg a növények kicsik, ez könnyen megoldható. Későbbb, ha növényeink nagyobbak lesznek, elegendő kétévente átültetni azokat. Ha már annyira nagyok, hogy átültetni sem tudjuk, akkor is legalább a felszíni talajt mindig cseréljük le.

Ha átültetjük, a cserép mindig legyen akkora, hogy a gyökér kényelmesen elférjen benne. Átültetés után a növénynek keressünk olyan helyet, ahol nem éri eső, mert az esőcseppek összeragasztják a sziromleveleket, amelyek ezután már könnyen megbarnulnak.

Laza, jó vízáteresztő földet használjunk. Teleltetés előtt csak abban az esetben ültessük át, ha már kevés föld van a növényen, és kilátszik a gyökér. Tavaszi átültetéskor igazi marhatrágyával dúsíthatjuk a növény földjét, ha ez nem elérhető, akkor tápoldatozzuk, de ez minden esetben szükséges.

Hetente egyszer érdemes tápoldatozni. Tavasszal, átültetés után egy-két hónappal érdemes elkezdeni és egészen kora őszig ajánlott tápoldatozni, ősszel csak ritkábban. A telelés ideje alatt egyáltalán ne adjunk neki tápoldatot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?