Letiltja a Miniszterelnökség azok pénzét, akik nem tanulnak

agrarszektor.hu
Támogatásmegvonási szankciókra számíthatnak azok a gazdálkodók, akik nem teljesítik képzési kötelezettségüket az előző uniós költségvetési ciklus vidékfejlesztési forrásait közvetítő Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP). Ez abból a rendeletmódosításból derül ki, amelyet az elmúlt év végén jelentetett meg a Lázár János vezette Miniszterelnökség. Akik eddig nem tettek eleget képzési kötelezettségüknek, a pótlás miatt most írásbeli értesítést kapnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Teljesíteniük kell a gazdálkodóknak azokat a képzési kötelezettségeket, amelyeket az ÚMVP-s támogatások elnyerése érdekében vállaltak - áll a Miniszterelnökség tavaly decemberi rendeletmódosításában. A jogszabályból azonban az is kiderül, hogy a termelők a képzési előírásoknak sokszor önhibájukon kívül nem tettek eleget, mert a képzést határidőben nem szervezték meg, illetve a tanfolyamokról nem kaptak értesítést.

Ilyen esetekben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) a támogatások kifizetési kérelmeit el kell fogadnia, de az ügyfeleknek a képzési kötelezettséget pótolniuk kell. A pótlás miatt a gazdálkodók most írásbeli értesítést kapnak, a képzési előírásoknak pedig legkésőbb a kézhezvételétől számított 6 hónapon belül kell eleget tenniük.

Az ügyfelekkel szemben akkor alkalmazható szankció, ha a pótlólagos képzési határidőt elmulasztják - tartalmazza a miniszterelnökségi rendelet. Ekkor viszont az érintetteknek az irányadó jogszabályban meghatározott jogkövetkezménnyel, vagy jogosulatlan igénybevétel miatti visszafizetési kötelezettséggel kell számolniuk.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összegyűjtötte azokat a támogatási jogcímeket, amelyeknél a képzési kötelezettség felmerül. Ezek a következők:

- beruházások a szántóföldi növénytermesztésben és a kertészetben
- beruházások az állattenyésztésben
- évelő ültetvények telepítése
- fiatal mezőgazdasági termelők elindítása
- mezőgazdasági termékek értéknövelése
- erdő-környezetvédelmi kifizetések
- Natura 2000 kifizetések
- Natura 2000 kifizetések erdőgazdálkodóknak
- Öntözési, meliorációs és egyéb vízgazdálkodási létesítmény-fejlesztés

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03