Nagy veszteségek és súlyos pékhiány a sütőiparban

agrarszektor.hu
A magyar sütőipari vállalkozások több mint fele veszteséges, az ágazat tartalékai kimerültek, a nyereség pedig nulla körüli a Magyar Pékszövetség szerint. Az ágazat helyzete és a fokozódó pékhiány miatt támogatási rendszert és áfacsökkentést sürgetnek. A legnagyobb problémát a belföldi piacon az albán pékségek jelenléte és tisztességtelen magatartása okozza.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A sütőipari ágazat tartalékai kimerültek, a költségcsökkentési lehetőségek elfogytak. Az ágazatból 6 ezer munkavállaló, közülük mintegy 3 ezer pék hiányzik. Emellett a költségek, úgy mint a munkabérek és a logisztikai kiadások folyamatosan nőnek.

A költségek emelkedését ugyanakkor a nagy áruházláncokkal nem lehet elismertetni, pedig a liszt ára nő majd előreláthatólag 5-10 százalékkal. Az ezer magyar, működő sütőipari vállalkozás mintegy 60 százaléka veszteséges

- mondta Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari körkép elnevezésű rendezvénysorozatán az MTI-nek.

Szigorították az élelmiszerkönyv előírásait
Nemrégiben szigorították a Magyar Élelmiszerkönyvnek a kenyerekre vonatkozó előírásait. Az élelmiszeripar mintegy 5 ezer vállalkozásának negyede sütőipari cég. A 90 ezer élelmiszeriparban foglalkoztatott 20 százaléka a sütőiparban dolgozik. Magyarországon évente kenyérből mintegy 37 kilogramm, péksüteményből pedig mintegy 15 kilogramm a fejenkénti átlagos fogyasztás - közölte Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője.


A szövetség szerint a magyar sütőipari cégek versenyhelyzetét a belföldi piacon rendkívüli mértékben rontják az albán pékségek, mintegy 500 ilyen működik Magyarországon. Az albán pékségek ugyanis nem tartják be a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, így költségeik, és ebből következően áraik is alacsonyabbak, mint a magyar vállalkozásoké. A nyereség- és a munkaerőhiány miatt nem jut pénz a fejlesztésre, pedig az automatizálás létkérdés lenne a pékségekben.

A technológiai megújulás elmaradása rontja a költséghatékonyságot, a többletköltséget pedig sem a kereskedők, sem a multik nem hajlandók megfizetni, a legtöbbször még akkor sem, ha az indokolt.

Ezért lenne szükség az ágazatot támogató programra, és az általános forgalmi adó csökkentésére a kenyérnél és más sütőipari termékeknél - tájékoztatott az elnök. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?