2 °C Budapest

Ne költs többet értelmetlen élelmiszerekre: így számoltak le a gluténdémonnal

2018. június 16. 13:00

Ember legyen a talpán, aki a mai világban el tud igazodni a különböző életmódjavító tanácsok között. Ezek ugyanis a legtöbbször komoly ellentmondásba keverednek, és csak a katyvasz marad utánuk. Mit egyél? Mikor egyél? "Inkább legyen cukros és gluténmentes..." Még szerencse, hogy a tudomány képviselőit nem lehet pusztán hangzatos kitalációkkal becsapni. Éppen ezért most összegyűjtöttünk 5 olyan trendet, ami manapság hódít, mégis kétes a valóságtartalmuk.

Jó hír, hogy kutatások egész sora bizonyítja, hogy a közvélekedés által sokszor rossznak vagy egészségtelennek nevezett trendek voltaképp nem is károsok az emberi egészségre. Vagy legalábbis a tudomány még nem talált bizonyítékot a rágalmakra. Úgyhogy itt az ideje abbahagyni a glutén démonizálását, a zsír kirekesztését az étrendből és a napközbeni "úgy aludnék egyet" emberek ugratását.

Zsírszörny

A 90-es évekre vezethető vissza az a mondás az USA-ban, miszerint a fogyni vágyók hagyjanak fel a zsíros ételek fogyasztásával. Ekkor nők millió tértek át a vajról a margarinra, a normális ételekről a zsírszegényre. És ez a tendencia a mai napig is tart, de feleslegesen.

Egy nyolc éven át tartó, 50 000 nő bevonásával készült tanulmány ugyanis azt mutatja, hogy a kutatásban résztvevők közül, akik az alacsony zsírtartalmú ételeken éltek nem csökkent a mellrák, a vastagbélrák, de még a szívbetegségek kockázata sem. Sőt, számottevően több súlyt sem veszítettek, mint azok, akik a "normális" étrenden voltak. A legújabb ajánlások tehát sokkal inkább azt mondják, hogy a jó zsírok, mint például ami a magvakban, a halakban vagy az avokádóban megtalálhatók, mértékletes fogyasztása még egészséges is. Úgyhogy tessék csak nyugodton mindenkinek visszavennie a zsírt az étrendjére.

Gluténdémon

Ma talán az egyik legnagyobb divat, hogy mindenből, amiből csak lehet, gluténmentes változatot csinálnak és jellemzően jóval borsosabb áron értékesítik, mint az eredetit. A glutén azonban nem egy üldözendő démon, és nem is számít káros "adalékanyagnak", hiszen pusztán egy természetes fehérjéről van szó. Nem káros, ha valaki nem szenved cöliákában, azaz lisztérzékenységben.

A lisztérzékenység a webbeteg leírása szerint "a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél". A portál szerint ugyanakkor 

százból csupán két embert érint ez a betegség.

Nem kell tehát egyből felülni azoknak a hangoknak, melyek azt sugallják, hogy egyre több a gluténérzékeny ember a világban. Már csak azért sem, mert egy korábbi tanulmány azt állapította meg, hogy bár vannak olyan "betegek", akik azt állítják, hogy a glutént tartalmazó ételektől felpuffadnak vagy rosszul érzik magukat, a tudósok szerint azonban sok esetben nem maga a glutén a felelős az rossz érzetért, hanem az egészségtelen, félkész, előre készített ételek (amik persze tartalmazhatnak glutént is). Ne keverjük tehát a szezont a fazonnal, és ne dőljünk be mindennek, hanem fordítsunk inkább minél nagyobb valós figyelmet az étekézési szokásainkra.

Csak pihentetem a szemem

Nincs is jobb egy kis lustálkodásnál és semmit tevésnél. Ráadásul nemrégiben publikált megfigyelések azt sugallják, hogy egy kis napközbeni alvás nagyon is egészséges tud lenni, főleg olyanoknál, akik jelentős alváshiánnyal küszködnek.

A Brain, Behavior, and Immunity magazinban megjelent kutatás szerint a tudósok egy 30 perces szundikálás és egy 10 órás alvás hatásait hasonlították össze olyan alanyoknál, akiket előzetesen direkt megfosztottak az alvás lehetőségétől. Az eredményekből pedig az tűnt ki, hogy mindkét vizsgált csoport tagjainál az alvás segített visszatéríteni az úgynevezett biomarkereket a normális működési szintjükhöz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha mindez nem lenne elég, a Harvard alváskutatója, Robert Stickgold is azt mondja, hogy a rövid időtartamú napközbeni szundítások bizony jó néhány embernek segíthetnek az energiájuk megfelelő beosztásában és a napi fókusz megtartásában.

Energiaital

Nem állítjuk persze, hogy az energiaital egészséges, de mostanra lassan már ott tartunk, hogy sokak szerinte egy doboz energiaital elfogyasztása egyet jelent a halálos ítéletünk aláírásával. Ez pedig igencsak erős túlzásnak tűnik. Egy népszerű márka itala például - persze a cukormentesé - csupán 10 kalóriát és 80 milligramm koffeint tartalmaz, emellett pedig találhatunk még a dobozban B-vitamint és taurint, ami a tudósok szerint szintén nem veszélyes. Emellett persze meg sok adalékanyag lehet az italokban, ezért nyílván muszáj résen lenni a vásárláskor, de nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. 

Már megint történt valami

A Google legutóbbi I/O fejlesztői konferenciáján a cég számos olyan új funkciót mutatott be, melyek kifejezetten a technikai függőségre próbálnak célzott választ adni. Az egyik ilyen funkció például az, amivel rendkívül egyszerűen el lehet érni az összes értesítés letiltását. A fejlesztés persze egyáltalán nem véletlen, hiszen sokan azt mondják, hogy a túlzott követések, és percről percre érkező értesítések szorongást okoznak és gátolják a produktivitást. 

Jelenleg nincs azonban olyan kutatás, amely azt mutatná, hogy az értesítések kikapcsolása segítene az embernek jobban érezni magukat. Sőt, egy kísérlet során, ahol a kutatók úgy próbálták orvosolni a problémát, hogy teljesen letiltották az értesítéseket, az alanyok sokkal inkább stresszesebben élték ezt meg, semmint hogy jól érezték volna magukat.

Az értesítéses mizéria legjobb alternatívája végül az lett, mely során az alanyok bár megkapták az értesítéseket, de azokat nem valós időben, hanem esetenként késleltetve és blokkokban. Ekkor számoltak be ugyanis a legtöbben arról, hogy nem éreztek annyi stresszt, és boldogabbak voltak, mintha állandóan jöttek volna a történések.

(BusinessInsider)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem