13 °C Budapest

Opellel, Suzukival, Forddal jársz? Ennyit fizethetsz 2018-tól

2017. november 20. 11:32

Még bő másfél hetük van felmondani a kötelező biztosításukat azoknak, akiknek január 1-jén van a fordulójuk. A különböző alkuszcégek alapján készült felmérésekből már kiderült, hogy az emberek többségének drágább lesz a biztosítása jövőre, mint az idei évben. Azonban szerettük volna közelebbről is meghatározni, hogy mennyibe kerülhet majd jövőre egy-egy autónak a biztosítása, így elvégeztünk néhány kalkulációt.

November végéig van lehetősége felmondani jelenlegi kgfb-szerződését annak, akinek január 1-jén van a fordulója. Az új szerződés megkötésére még több ideje van, ugyanis azt elég az év végéig megtennie. Azt mostanra már tudjuk, hogy a többség drágulásra számíthat, mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkora eltérés van a különböző biztosítótársaságok ajánlatai között az autók típusának és az üzembentartó Bonus-Malus besorolásának függvényében. Ennek kiderítése érdekében végeztünk néhány kalkulációt.

A számításokat a legnépszerűbb magyarországi autómárkák egy-egy típusával végeztük el (régi Suzuki Swift, Ford Escort, Skoda Octavia, Opel Corsa, 3 ajtós Toyota Corolla, BMW 3-as sorozat, Mercedes C osztály) mindegyiket több Bonus-Malus besorolással is (Malus 3, B1, B6, B10). (Mivel az új autótulajdonosok évfordulója már évek óta nincsen január 1-jéhez kötve, ezért a mostani átváltási lehetőség csak a régi tulajdonosokat illeti. Ők többnyire már B10-es kategóriájúak, így leginkább ennek az utolsó kalkulációnak az eredménye lehet fontos számukra. Ettől függetlenül persze a Bonu-Malus besorolásuk lehet alacsonyabb, amennyiben a korábbiakban okoztak balesetet.)

Mindegyik autó esetében régebbi, ezredforduló környéki autókkal kalkuláltunk, illetve az általunk használt kalkulátor által kért egyéb adatok is lehetőség szerint egységesek (például a forgalombahelyezés éve, futott kilométerek száma, éves futás, illetve az autót nem szándékozunk sokat használni külföldön és cascót sem kötöttünk a kgfb mellé, mindig éves fizetési módot választottunk).

Az autók beállításánál a kalkulátor által jelölt neveket adjuk meg mi is, illetve a szűkebb típusoknál mindig a "Nem tudom" opciót választottuk. Fontos, hogy a kalkuláció által kiadott összegek a baleseti adót nem tartalmazzák.

Baleseti adó
A baleseti adót 2012-től vezették be. Alapvetően az adó mértéke az éves biztosítási díj 30 százaléka, ám nem haladhatja meg a 30 378 forintot egy évben. A biztosítóktól kapott ajánlatoknál mindig fontos ellenőrizni, hogy az tartalmazza-e a baleseti adót, hiszen ez sem elhanyagolható kiadás.

Lássuk az eredményeket

Az autó típusától függetlenül a Köbe nyújtja számunkra a legjobb ajánlatot, amennyiben Malus 3-as a besorolásunk. Ebben az esetben akkor ússzuk meg legolcsóbban, ha egy régi Suzuki Swift vagy egy Opel Corsa B tulajdonosai vagyunk (66 040 forint mindkét esetben), míg a legdrágábban akkor jövünk ki, ha egy Mercedesünk van (94 145 forint).

Megszűnik a Köbe "egyeduralma" az B1-es besorolású ügyfeleknél, nekik már általában a K&H vagy az Uniqa nyújtja a legjobb ajánlatot, noha a Köbe több esetben itt is az első három között szerepel. Ebben a kategóriában is az Opel Corsák és a Suzuki Swiftek tulajdonosai ússzák meg legolcsóbban az éves kötelezőt (31 620 forint), míg a legtöbbet itt is a Mercedesek fizetik (46 224).

Itt azonban már kisebb az eltérés mértéke: míg M3-as kategóriában a legdrágább Mercedes és a legolcsóbb Suzuki/Opel éves díja között még 28 105 forint a különbség, addig az B1-es kategóriában már csak 14 604 forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

VENNÉL EGY ÚJ AUTÓT, DE NINCS ELÉG PÉNZED?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 4 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az Erste Bank ajánlata (THM 14,28%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Ismét változik kicsit a helyzet, ha már B6-os besorolásunk van. Míg az B1-es ügyfeleknek mindegyik autómárka esetén a K&H és az Uniqa ajánlatai álltak az első helyen, addig itt már a Wáberer is elcsíp egy első helyet: a még mindig legdrágábban biztosítható Mercedes esetében (31 980 forint). A legolcsóbb biztosítást még mindig a Suzuki-Opel páros kötheti meg, ez 24 444 forint egy évre.

A legnagyobb, B10-es kategóriában már 16 200 forintért is biztosíthatjuk Suzukinkat, de a még mindig legdrágább Mercedes biztosítási díja is már csak 23 676 forint. Érdekes, hogy a két legdrágább autó (BMW és a Mercedes) biztosítási díjai közötti különbség egészen magasról indul, hiszen ez M3-nál még 9125 forint, ám ez a magasabb fokozatoknál lassan elolvad: B1-nél 6120 forint, B6-nál már csak 972 forint. Igaz, később ismét nő az eltérés, B10-nél 3132 forint.

Végig jelentős az eltérés a legolcsóbb és a legdrágább autó éves biztosítási díjai között: M3 kategóriában 28 105 forint, B1 kategóriában 14 604 forint, B6 esetében 7 536 forint és B10-nél 7 476 forint.

Természetesen érdemes mindenkinek saját kalkulációt végeznie, hiszen elképzelhető, hogy egy-egy általa igénybe vehető kedvezménnyel már változnak az ajánlatok.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem