Szárazabb idő kedvez majd a mezőgazdasági munkáknak

agrarszektor.hu
Napok óta hatással van az időjárásunkra egy légörvény, amely most lassan nyugat, északnyugat felé távozik térségünkből, illetve jelentősen veszít erejéből. A hét nagy részében egy Észak-Európa fölött elhelyezkedő, nagy kiterjedésű anticiklon alakítja majd időjárásunkat. Ezért szárazabb, eleinte kicsit melegebb időben lesz részünk, bár a hét második felében ismét lehűlés veszi kezdetét. A permetezésnek a héten kedvez majd a szélcsendes idő, és a mezőgazdasági munkákat is szárazabb időben lehet majd folytatni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt egy hétben a Dunántúl legdélebbi részének kivételével országosan bőséges csapadék hullott, jellemzően 20 és 50 milliméter közötti mennyiség, és ezúttal a korábban száraz Tiszántúlon is 40 milliméter körüli mennyiség esett. A hét első fele a Dunántúlon, míg második fele a keleti országrészben volt csapadékosabb. Az elmúlt 30 nap csapadékösszegeit nézve, kevés foltszerű kivételtől eltekintve országszerte jóval több esett a sokéves átlagnál. Ebből adódóan a talaj felső 20 centiméteres rétege mindenütt nedves, a felszínen sáros, de a középső talajrétegek is átnedvesedtek a középső országrészben. A Dunántúl nagy részén, Zala és Vas megyében pedig, ahol a legtöbb eső esett, a mélyebb talajrétegek is nedvesek.

A következő napokban is a Nyugat-Dunántúlon várható leginkább csapadék, ott foltokban belvizes területek is megjelenhetnek, de az ország nagy részén a talaj száradására lehet számítani

- írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 1450-1500 foknap körül, az Alföldön pedig 1550-1650 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy tovább csökkent hazánkban a zöld tömeg aránya. A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld és a Dunántúl keleti felén következett be. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

Az előttünk álló hét első felében több felhőre lehet számítani, ekkor napos, és erősen felhős területek és időszakok váltakoznak, majd csütörtöktől több lesz a napsütés, amit főként fátyolfelhők zavarnak majd.

Az elmúlt két héthez képest jelentősen szárazabb időre van kilátás, az ország nagy részén csak elszórtan fordul elő kisebb eső, zápor a hét első felében.

A Dunántúl nyugati részén valószínű több eső, de a jelenlegi számítások szerint ott is 5 milliméter alatt marad a csapadék mennyisége. Csütörtöktől szombatig mindenütt száraz idő várható. A szél a legtöbb helyen a héten nem segíti a talaj felszáradását, csak helyenként várhatók élénk széllökések főként kedden. Többnyire szélcsendes idő kedvez majd a permetezést tervezőknek.

A hőmérséklet, ami az elmúlt napokban elmaradt az ilyenkor megszokott értékektől a hét közepéig kissé emelkedik majd.

Szerdán, a legtöbb helyen a hőmérséklet kevéssel meghaladja a 20 fokot a legmelegebb órákban, majd csütörtöktől lassan ismét hűlni kezd, és a hét végén 15-18 fok körüli értékekre kell számítani.

A hajnali minimumok is kezdetben még 10 fok körül, majd a hét második felében jellemzően 5 és 9 fok között alakulnak. A hétvégén azonban a fagyzugos, a környezetüknél alacsonyabban fekvő helyeken, a talajfelszínen akár 0 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?