Szekszárdi cégkörbe kerül a legnagyobb magyar gabonás komplexum

A szekszárdi Sygnus Kereskedelmi Kft. érdekkörébe tartozó Adony Logisztikai Központ Kft. tulajdonába kerülnek a felszámolás alatt álló adonyi Magtárház Kikötő Kft. vagyonelemei. Az adonyi bázis ma Magyarország legnagyobb gabonatároló kapacitásának számít. A Sygnus Kft. évente 300-400 ezer tonna gabonával kereskedik a hazai és az exportpiacon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Zajlik az értékesítési folyamat az adonyi Magtárház Kikötő Kft. felszámolási eljárásában - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. Az állami cég az értékesítés befejezéséről konkrétumot nem közölt, de azt hozzátette, hogy a pályázati kiírásban szereplő szerződéskötési, fizetési és birtokba adási határidők még nem zárultak le.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!

Az évek óta felszámolás alatt álló Magtárházat az NRN legutóbb augusztusban hirdette meg 6,1 milliárd forintos irányáron, míg a végül elfogadott nyertes ajánlat 3 057 000 000 forintól szólt. Az adonyi logisztikai telephely 450 ezer tonnás névleges gabonatároló-kapacitást, illetve több dunai kikötőállást foglal magába, így Magyarország legnagyobb gabonaraktár, illetve gabonarakodó bázisának számít.

Az adonyi vagyonelemek az Adony Logisztikai Központ Kft. tulajdonába kerülnek, amely az agrárszektor.hu értesülései szerint a szekszárdi Sygnus Kereskedelmi Kft. érdekkörébe tartozik. A Sygnus magánszemély tulajdonosai eddig Pakson is működtettek gabonatároló és -rakodó kapacitásokat, a most megvásárolt adonyi telephelyet pedig három éve a felszámolótól bérelték és üzemeltették az Adony Logisztikai Központ Kft.-n keresztül.

MTI-fotó: Illyés Tibor

A gabonaforgalmazással foglalkozó Sygnus évente 300-400 ezer tonna terménnyel kereskedik, amelyet a hazai és a külpiacon értékesít. Ezzel a társaság 3-5 százalékos részesedést mondhat magáénak a magyar gabona-kereskedelmi piacon.

Az adonyi gabonaközpont még a 2002-2006 közötti szocialista kormányzás idején épült fel, de később működése ellehetetlenült az uniós gabonaintervenciós felvásárlási rendszer megszűnése miatt. Korábbi hírek szerint a beruházást az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) finanszírozta, amelynek 13 milliárd forintnyi követelése maradt fenn, a Magtárház Kft.-nél pedig összesen csaknem 16 milliárdos kötelezettség halmozódott fel.

Ennek megfelelően a társaság elsőként kirendelt felszámolója az adonyi logisztikai bázist még 15 milliárdért próbálta értékesíteni 2012-ben, majd az ár fokozatosan csökkent az utolsó kiírásban szereplő 6,1 milliárdos összegre, illetve az elfogadott vételi ajánlatban rögzített 3 milliárd forintra.

Az NRN a hitelezői követelésekkel kapcsolatban az agrárszektor.hu érdeklődésére csupán annyit közölt, hogy a felszámolás alatt álló vállalat vagyona zálogjoggal terhelt, ezért az igényeket az ide vonatkozó törvényi rendelkezések szerint elégítik ki. A felszámoló a hitelezők személyéről, követelésük nagyságáról és a felszámolási eljárás további teendőiről nem kívánt nyilatkozni, mivel ezeket nem nyilvános adatoknak minősítette.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?