Szénával szórták tele a Champs-Elysées-t a glifozát miatt

agrarszektor.hu
Körülbelül háromszáz francia gazda útlezárással tiltakozott a párizsi Champs-Elysées sugárúton a glifozát hatónyagú gyomirtók tervezett betiltása ellen, amelyre Emmanuel Macron államfő még a választási kampányban tett ígéretet. A gazdák szénával szórták tele a sugárút egyik legforgalmasabb kereszteződését, amire feketébe öltözve lefeküdtek, és "Macron megöli a gazdákat" feliratú táblát tartottak a magasba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Demonstrációt tartottak a francia fővárosban a glifozát kilátásba helyezett betiltása ellen a francia gazdák - írja az MTI. Az útlezárással tiltakozó termelők képviselőit fogadta az államfő mezőgazdasági tanácsadója, Audrey Bourolleau.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb - és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt - gyomirtóját, a glizofátot. A hatóanyag engedélyezésének kivizsgálására létrejött uniós bizottság 2016 júniusban elvetette az Európai Bizottság javaslatát, amely eredetileg 15 évvel hosszabbította volna meg a gyomirtó szer európai használatának engedélyét, majd tagországi ellenállásra 18 hónapos, 2017 decemberéig szóló meghosszabbításra tett javaslatot.

A további, az Európai Bizottság által ajánlott tízéves hosszabbításról októberben szavaznak a tagállamok, és Franciaország már előzetesen jelezte, hogy nem fogja támogatni a hosszabbítást. Ez a döntés váltotta ki a gazdák egy részének tiltakozását, akiket Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter személyesen próbált meg a tüntetés helyszínén meggyőzni. Emmanuel Macron az elnökválasztási kampányban arra tett ígéretét, hogy fokozatosan betiltja az egészségre és a biodiverzitásra veszélyesnek tartott növényvédő szereket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?