13 °C Budapest

Új konyhát hoz a Jézuska? Ilyen költségekkel számolj

2017. november 16. 05:30

Nagyjából mindegy, hogy a lakás melyik pontjához nyúl az ember, a felújítás mindenképp megterheli a családi kasszát. Nincs ez másként a konyhánál sem, de szerencsére vannak olyan egyszerű praktikák, amelyekkel csökkenthetők a költségek. Utánajártunk, mennyiből lehet kihozni ma egy új konyhát.

A KSH adatai szerint a hazai 4,4 milliós lakásállomány mintegy 61 százalékában gondolják úgy a bennlakók, hogy szükség lenne egy, vagy több felújítási, karbantartási feladatra. Egy korábbi felmérés szerint, pedig amikor lakásfelújításon gondolkodik egy család, az elsők között merül fel a konyha renoválása. A piaci tapasztalatok alapján karácsonyra sokan bútort vásárolnak, azok közül is kiemelkedően népszerű a konyhabútor. Vannak azonban, akik nem állnak meg a bútorcserénél, és ha már belekezdenek egy ekkora munkába "új konyhát vesznek karácsonyra". Bár a legtöbben nem szívesen fordítják ki a lakást a négy sarkából közvetlenül az ünnepek előtt, de ha már úgyis rumli lesz a bútorcsere miatt, akkor néhány szükséges javítást még bezsúfolnak a szerelés előtt.

Mivel sok időt töltünk a konyhában, így az sem mindegy, hogy milyen a környezet, hogy néz ki például a szekrény, de az még fontosabb, hogy praktikus legyen az elrendezése. Az sem mindegy, hogy mit, mennyire mozgatunk át, a gáztűzhelyt, a mosogatót, vagy épp a villanykapcsolókat. Ha teljes átalakítást tervezünk, akkor mindenképp érdemes szakértőt bevonni még a munkálatok kezdete előtt, különben csúnya ráfizetés lehet a vége, ami sosem jön jókor, de karácsony előtt pláne rosszul esik.

Ne centizd ki a költségeket

Bármekkora munkába is kezdünk, mindenképp érdemes előre jól átgondolni a költségeket. Vannak jól meghatározható kiadások, például ha már kinéztük a konyhabútort, a bele építhető sütőt, és kértünk árajánlatot is a felújítási munkákra. Vannak azonban olyan költségek is, amelyek útközben merülnek fel, így érdemes kicsit rászámolni a kiadásokra, és nem kicentizni a kasszát.

Vannak olyan helyzetek, amikor az ember nem szívesen vár a felújítással hónapokat vagy éveket, mire összespórolja a rávalót, ezt az is alátámasztja, hogy nagyon sokan személyi kölcsönből oldják meg a felújítást, és inkább havonta törlesztik a hitelt, miközben már élvezik az új konyhájukat. A Pénzcentrum kalkulátorával végeztünk egy próbaszámítást, hogy megnézzük, mely pénzintézetek ajánlják jelenleg a legjobb hiteleket. Ha 1,5 millió forintot szeretnénk felvenni 7 éves futamidővel, akkor a THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. (További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.)

A fenti számítás csak egy példa, érdemes mindenkinek személyre szabott számítást végeznie. Ugyanakkor jól látható, hogy a nagy verseny miatt egyre kedvezőbb hiteleket kínálnak a bankok, de még mindig lehet nagy eltéréseket találni a piacon, érdemes több pénzintézet kínálatát is alaposan átnézni. Amikor pontos képet kapunk az anyagi lehetőségeinkről, és kereteinkről, valamint pontosan meghatároztuk a céljainkat, kezdődhet a felújítás.

A falban kezdjük

Mint minden helyiségnél, a konyhánál is a gépészeti rendszerekkel érdemes kezdeni a felújítást. Mindenképp jól át kell azonban gondolni az átalakítást, hiszen a gázvezeték legkisebb változtatása is engedélyhez kötött, amiért külön fizetni kell. Ezáltal a költségek is megugranak. A pár tízezer forintba kerülő munkálatokért akár százezer forintos tervezési, és engedélyeztetési díjat is ki kell fizetni, ha nem kerülhető el a felújítás során a meglévő kiállások módosítása.

A vízvezetékeknél valamivel egyszerűbb a helyzet, ugyanakkor ha a vízórát megbolygatjuk, az engedélyeztetést itt sem úszhatjuk meg. Ha azonban a teljes víz- és csatornahálózatot kicseréltetjük, általában az sem éri el a 100 ezer forintot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elektromos hálózat felújítása azokban a lakásokban a legfontosabb, ahol még mindig a régi szigetelés nélküli alumínium vezetékeken megy az áram. Egy teljes rendszer kiépítése 50-80 ezer forint körüli összegből megoldható, ez persze függ a konyha méretétől. Érdemes pontos felmérést készíteni, amikor a berendezést tervezzük, hogy minden konnektor és villanykapcsoló ott legyen, ahol szükségünk van rá.

Rejtsd el a falat

Ha a falban minden cső és vezeték rendben van, akkor jöhetnek a festési és a burkolási munkák. Persze csak az után, hogy a falak és a padló sem hordozza már a felújítás nyomait. Sokan a festésen inkább spórolnak, és maguk ragadnak ecsetet, ha azonban alaposan meg kellett bontani a falat korábban, akkor ezt is érdemes szakemberre bízni, ahogy a burkolást is.

Ha valaki csak egy tisztasági festést végez a konyhán, mielőtt beszerelteti a konyhabútort, az megállhat akár ötezer forintnál is (kb. két vödör festék ára), de ha helyre kell állítani a falat, glettelni, csiszolni, festeni, akkor 50-70 ezer forintba is kerülhet.

Rendezd be a konyhádat

Még ha az olcsóbb árkategóriák között válogatunk, akkor is mélyen a zsebbe kell nyúlni bútorvásárlásnál. És ha már mindenképp kiadás, akkor különösen érdemes figyelni az ár-érték arányra. Mindig legyen gyanús, ha egy bútordarab túl olcsó. Sajnos a konyháknál is igaz a szabály, hogy a minőségnek ára van. De szerencsére lehet már bőven válogatni a piacon, és nem kell feltétlenül egy kisebb vagyont elkölteni a minőségi konyháért.

Egy nagyon pici konyhába már akár 70-80 ezer forintért is lehet komplett bútort venni, az egyedi tervezésű minőség darabok egy nagyobb konyhába viszont milliós tételt jelentenek, többségében fél és másfél millió forintot áldoznak a háztartások konyhabútorra és háztartási gépekre. Bár elsőre soknak tűnhet ez az ár, de ha figyelembe vesszük, hogy a sütők ára jellemzően 100 és 200 ezer forint körül mozog, és egy nagyobb hűtőszekrényt sem igen úszhatunk már meg 100 ezer forint alatt, akkor a több kisebb tételből jól kirajzolódik, hogy bizony simán összejön a milliós költség.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem