Még egy trükk, amivel meg lehet hosszabbítani az életünket

2017. július 12. 18:50    
nyomtatás
 
Két frissen megjelent tanulmány is közvetlen összefüggést talált a kávéivás és az egészségünk között. Eszerint a kávé több halálos vagy súlyos betegség kockázatát is jelentősen csökkenti, mint például a szívroham, az agyi keringési zavar ("sztrók") vagy a májbetegség. További jó hír, hogy a kávé bármely elkészítési formájában produkálja ezeket a kedvező hatásokat, sőt, még a koffeinmentes változat is ugyanúgy segíti az egészséget.

Az egyik tanulmány csaknem félmillió embert vizsgált 16 éven keresztül Európa 10 országában. Ami meghökkentő, hogy mintha ez esetben a jóból nem ártana meg a sok: azon férfiak esetében, akik legalább napi 3 kávét ittak, 18%-kal kisebb volt a halálozási esély azokhoz képest, mint akik nem áldoztak ennek a szokásnak. A nők esetében kisebb, 8%-os hatást mértek.

A másik kutatás 185 ezer amerikai bevonásával készült és hasonló eredményekre jutott. A kávéivók esetében kisebb volt a szívroham, rák, cukorbetegség, légzőszervi és vesebetegség kialakulásának kockázata.

Azért azt nem javasolnám, hogy az emberek kezdjenek rengeteg kávét inni


- nyilatkozta óvatosan a társszerző Marc Gunter a második tanulmány eredményeiről a CNBC-nek, hozzátéve, nagyon úgy tűnik, hogy a kávé nem káros. Mondjuk ez a két tanulmány eredményei alapján meglepően visszafogott tanács. A dietetikusok szerint egyébként a kávéfogyasztást igenis túlzásba lehet vinni, de elsősorban a kiegészítők (cukor, zsíros tejpor stb.) miatt.

Tegnap számoltunk be arról, hogy (egyébként tényleg brit) tudósok meghökkentő összefüggésre jutottak az intelligencia és az életkilátások között. Nevezetesen azt állítják, hogy az okos emberek nem egyszerűen azért érnek el magasabb életkort, mert egészségesebben élnek, hanem azért, mert genetikailag is beléjük van kódolva. Pontosabban, a tanulmány készítői szerint a magasabb IQ-val rendelkezők jó fiziológiai adottsággal is meg vannak áldva, így nemcsak okosabbak, de ellenállóbbak a betegségeknek is.

Optimista olvasatunk szerint a kávét ivó okos emberek már csak lépésre vannak az örök élettől.

(Forrás: CNBC)
Címkék: egészség, kávé, short

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium