Portfolio.hu szótár


 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Z


NAP ajánlat Adott napra érvényes ajánlat, az automatikus kereskedési rendszerben (ha nem teljesül aznap: törlődik a számítógépből).
Napi számítási konvenció: A magyar állampapírok esetében 365 napos évvel számolunk (365/365). A szökőnapra nem jár kamat, ezért február 29-re sem inflációs tőkenövekményt, sem felhalmozott kamatot nem számolunk.
NASDAQ National Association of Securities Dealers Automated Quotations System. Amerika elektronikus tőzsdéje (forgalma már meghaladja a NYSE-ét). Leginkább a gyorsan növekvő vállalatok (IT, Biokémia, stb.) papírjaival kereskednek. Indexe: NASDAQ composite.
NASDAQ composite A NASDAQ tőzsdeindexe.
Népességszám: Népszámlálási adat, illetve az 1990. évi népszámlálást követő időszakban az 1990.évi népszámlálás bázisán, a természetes népmozgalmi (élveszületési, halálozási) statisztika adatainak felhasználásával továbbszámított adat.
Nettó árfolyam, Tiszta árfolyam A kötvény árfolyama, megtisztítva a felhalmozódott kamattól. Amennyiben a névleges kamatláb kisebb, mint a piaci, akkor a nettó árfolyam alulról, ha nagyobb, akkor felülről közelít a névértékhez (lejáratkor megegyeznek).
Nettó átlagkereset (nominál): A bruttó átlagkeresetből levonva a mindenkor érvényes jövedelemadókulcsok alapján a munkavállaló által fizetett jövedelemadó, az egészségbiztosítási- és a nyugdíjjárulék, valamint a munkavállalói járulék.
Nettó eszközérték A befektetési alapok vagyona, csökkentve a kötelezettségeik értékével.
Nettó hitelállomány/saját tőke Rövid és hosszú lejáratú hitelek, mínusz a pénzeszközök és az értékpapírok, és az egész osztva a saját tőkével.
Neuer Markt Frankfurt NASDAQ-ja, gyorsan fejlődő (IT, Biokémia, stb.), legtöbbször új, de nagyreményű cégek tőzsdéje. A Graphisoft papírjai (párhuzamosan a BÉT-el) is itt forognak.
Névérték Az az érték, ami rá van írva a részvényre. A tulajdonosi jogok elosztásának alapja. A névérték alapján számolják az osztalékot, lehet közgyűlésen szavazni, és esetleg végelszámoláskor (felszámoláskor) pénzhez jutni.
Névre szóló Az értékpapírok azon formája, amelynek érvényesítéséhez a birtokosnak hitelt érdemlően (személyi igazolvány) igazolnia kell magát. Mostanában ez a domináns forma az értékpapírpiacon.
New Economy (Új Gazdaság) Szűkebben: az internethez szorosabban kötődő része a gazdaságnak, de tágabban értelmezve ide sorolják a csúcstechnológiájú, tudásközpontú szektort (távközlés, biotechnológia, média stb) is.
Nikkei Tokió legfontosabb részvényindexe.
NX-10 A BÉT mindenkori (kapitalizáció, likviditás, és forgalom alapján meghatározott) top 10 részvényét tartalmazza. 1995-ben 1000 pontról indult.
Nyílt kikiáltás A számitógépek elterjedéséig valamennyi tőzsdén általános -ha nem is kizárólagos- kereskedési rendszer, amelyben a brókerek hangos szóval -vagy egyezményes jelekkel- teszik meg ajánlataikat és azok elfogadása is szóban történik.
Nyílt végű befektetési alap/jegy Az alapkezelõ visszaváltható jegyeket bocsát ki, meghatározatlan futamidõvel (felszámolásig). A befektetõ bármikor kivehet, vagy betehet pénzt, naponta látja mennyit ér a befektetése. A papírral a tõzsdén nem lehet kereskedni.
Nyitó szakasz A tőzsdei kereskedés első 5 perce. Ebben a szakaszban üzletkötésre nem, csak ajánlatok gyűjtésére kerül sor (kizárólag limit típusú RÉSZ ajánlatokat lehet tenni.)
Nyitóár A nyitóár meghatározása a nyitóáras ügyletkötési szakaszban történik. Párosítják a könyvben lévő ajánlatokat, a nyitó ár az az árszint, ahol a legtöbb üzlet megköthető.
Nyitóáras ügyletkötési szakasz Ebben a szakaszban kerül sor, a nyitóár maghatározására, amelyen megkötődnek a nyitóáras ügyletek.
Nyitott pozíció Az a pozíció, amikor a befektető a határidős piacon ki van téve az árfolyammozgásoknak.
NYSE New York Stock Exchange. Talán a világ legjelentősebb (legnagyobb kapitalizációjú) értékpapírpiaca. A Matáv papírjaival is kereskednek. Legfontosabb indexei: DJIA, S&P 500.
Nyugdíjak összege: A nyugdíjbiztosítási alapból fizetett korhatár fölöttiek saját jogú nyugdíját és a hozzátartozói ellátásokat, valamint az egészségbiztosítási alapból fizetett korhatár alattiak rokkantsági és baleseti ellátását tartalmazza.
Nyugdíjas, járadékos: Az a biztosított, akinek részére a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság vagy a Magyar Államvasutak Nyugdíjigazgatósága nyugdíjat, járadékot vagy egyéb ellátást folyósít. Az adat az éves átlaglétszámot tartalmazza.


 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Z

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírPrémium