Portfolio.hu szótár


 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Z


OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) Az 1993-ban törvény által létrejött intézmény a korábbi állami garanciás betétek piacgazdasági alapokon nyugvó intézményesített védelmét látja el. Az OBA-hoz minden, Magyarországon működési engedéllyel rendelkező hitelintézet (bank, takarék- és hitelszövetkezet, valamint lakástakarék-pénztár) köteles csatlakozni és csatlakozási, valamint éves díjat fizetni. A hazai bankrendszer stabilitását szolgáló intézmény legfőbb feladata, betétbefagyás (pl. bankcsőd) esetén (a csatlakozási, illetve az éves díjakból, valamint ezek befektetése utáni hozamból származó kártalanítási vagyonból) kártalanítsa a betéttulajdonosokat. 2003. január 1-jétől az OBA nem csupán betéteket, hanem hitelintézetek által kibocsátott kötvényeket és letéti jegyeket is biztosít. Egy esetleges bankcsődöt követő kártalanítás jelenlegi maximális értékhatára 3 millió (az EU csatlakozást követően 6 millió) forint betétesenként és hitelintézetenként összevontan. Bővebben: www.oba.hu
OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development): A Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete, melynek Magyarország is a tagja.
Offer (Eladási árfolyam) Az árfolyamjegyző (bróker) ezen az árfolyamon ad el.
Opciós díj Az az összeg, amit az opció jogosultja fizet az opció kötelezettjének.
OPEC olajkosár Az OPEC olajkosarát - melyet 1987 január 1-én vezettek be - az alábbi 7 olajár számtani átlagaként számolják. Saharan Blend (Algéria); Minas (Indonézia); Bonny Light (Nigéria); Arab Light (Szaúd-Arábia); Dubai (Egyesült Arab Emirátusok), Tia Juana Light (Venezuela), and Isthmus (Mexikó).
Originális gyógyszergyártó Olyan gyógyszergyártó, melynek bevételének döntő része eredeti kutatásból származó, szabadalommal védett termékek értékesítéséből származik.
Osztalék A részvénytársaság adózás utáni eredményébõl, a vállalat osztalékpolitikájának megfelelõen osztják a részvényeseknek. A névérték százalékában határozzák meg.
Osztalék fordulónap Az osztalékszelvény levágásának napja. Az jogosult az osztalék felvételére, akinek a tulajdonában van a részvény ezen a napon.
Osztalékelsőbbségi részvény Az a speciális részvényfajta, melynek tulajdonosa az osztalékfizetésnél az első helyen áll. Csak akkor jogosultak az osztalékra, ha van nyereség, veszteség esetén ők sem.
Osztalékfizetési ráta Egy részvényre jutó osztalék, osztva az egy részvényre jutó adózott eredménnyel (EPS). Értéke elsősorban a társaság osztalékpolitikájától függ. Általánosságban értéke dinamikusan fejlődő cégeknél nullához (Graphisoft), érett vállalatoknál (áramszolgáltatók) egyhez közelít.
Osztalékhozam Egy részvényre jutó osztalék, osztva a részvényárfolyammal.
OTC Over the Counter Market. Értékpapírok tőzsdén kívüli piaca.
Önkötés Azt a tőzsdei ügyletet nevezzük így, amiben a vevő azonos az eladóval. Akkor használják amikor egy értékpapírt átáraznak nyilvántartási okokból. Másik eset amikor árfolyamnyereség/veszteség nélkül más értékpapírszámlára akarunk részvényt áthelyezni.


 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Z

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírPrémium