Portfolio.hu szótár


 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Z


S & P 500 Standard & Poors 500. Amerikai részvényindex, amely az 1940-es évektõl 500 társaság részvényeit tartalmazza, többségében a NYSE-en, kisebb részben az AMEX-en jegyzett cégeket.
Saját részvény Azok a részvények, melyeket a társaság maga birtokol. Ezeknek a névértéke nem haladhatja meg az jegyzett tőke 10 százalékát, s szavazati jogokat nem biztosít.
Saját tõke arányos nyereség (ROE) Adott negyedévvel záródó 12 hó kumulált adózott eredménye, egyszeri és rendkívüli tételekkel korrigálva, osztva az időszak átlagos saját tőkéjével. A saját tőke (alaptőke és tartalékok) hozamát mutatja meg.
Sávos kamatozású konstrukció: Az ilyen kamatozású értékpapírok konstrukciójukat tekintve igen hasonlítanak a lépcsős kamatozású papírokhoz. Az alapvető különbség közöttük az, hogy a sávos kamatozású papírok esetében az egyes időszakokra megállapított kamat nem az egész eltelt futamidőre, hanem csak az adott időszakra vonatkozik. Így tehát pl. egy sávosan növekvő és egy lépcsősen növekvő kamatozású konstrukció közül - feltételezve, hogy a kamatidőszakok ugyanazok, valamint azt, hogy a visszaváltás a futamidő kezdetétől számítva ugyanakkor és azonos meghirdetett kamatszint mellett történik - a lépcsős kamatozású konstrukció esetében jut a befektető több pénzhez a visszaváltást követően.
Shortolás Részvényeladás annak előzetes birtoklása nélkül. A lényeg, hogy árfolyamesésre játszva, később olcsóbban megvegyük a papírt. Magyarországon a törvény határidős termékek esetében teszi lehetővé.
SHR Share, magyarul közönségarány vagy részesedés; ez a százalékszám azt mutatja, hogy az éppen tévénézők hány százaléka nézte az adott műsort.
Spekuláció Kockázatos ügylet, a lehetséges kockázatok figyelembevételével, nyerségszerzés érdekében végrehajtott akció.
Spot ügylet Azonnali ügylet.
Spothossz-index A reklámspot hosszától függ, általában 30 mp az alap hosszúság, ez alatt felárat fizet a hirdető, e fölött pedig kedvezményt kaphat. Az árképzés lehet lineáris, illetve nem lineáris is. (A sportcsatorna a nem lineáris utat választotta.)
Stagfláció Az inflációnak és a gazdasági stagnálásnak (esetleges recessziónak) az együttese egy gazdaságban.
Standard & Poor's Standard & Poors 500. Amerikai részvényindex, amely az 1940-es évektől 500 társaság részvényeit tartalmazza, többségében a NYSE-en, kisebb részben az AMEX-en jegyzett cégeket.
Stratégiai befektető Olyan befektető, aki nem a pénzügyi haszonra spekulál, hanem hosszú távon az iparágba akar befektetni.
Szabad szakasz A folyamatos kereskedés ideje, ahol minden ügylet külön áron jöhet létre. Ez a tőzsdeidő leghosszabb szakasza. A kereskedés szabad szakaszbeli algoritmusa szerint, a rendszerbe érkező vételi ajánlat, a legkedvezőbb árú (legolcsóbb) eladási ajánlattal párosítódik, az eladói ajánlat árán. A befutó eladási ajánlat pedig, a könyvben lévő legmagasabb áru vételi ajánlattal párosul, a vételi ajánlat árán.
Szavazatelsőbbségi részvény Olyan részvény, mely a tulajdonosi arányánál nagyobb mértékű szavazati jogot biztosít tulajdonosának.
SZJA A személyi jövedelemadó (SZJA) a magánszemélyeknél bármely jogcímen keletkezett jövedelemre előírt progresszív, azaz az egyre nagyobb jövedelmet egyre nagyobb adókulccsal terhelő adó.
Szufficit Költségvetési többlet.


 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Z

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírPrémium