Portfolio.hu szótár


 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Z 


Záró szakasz Az értékpapír záróárának meghatározására szolgáló kereskedési időszak. Ebben a szakaszban egyensúlyi áras kereskedés zajlik: az ajánlatgyűjtési részszakaszban kell a vételi és eladási ajánlatokat beadni, az ügyletkötési részszakaszban pedig egy meghatározott algoritmus szerint, az ajánlatok alapján megtörténik a záróár meghatározása és létrejönnek a kötések.
Záróár Az értékpapír utolsó kötésének az ára.
Zárt végű befektetési alap/jegy Az alapkezelő nem visszaváltható jegyeket bocsát ki, meghatározott időre. Leginkább egy zárt alapítású részvénytársaságra hasonlít, tőzsdén forgatható. Csak névre szóló befektetési jegye lehet.
Zéró kupon hozamgörbe: A hozamgörbe a különböző futamidejű és azonos kockázatú befektetésektől elvárt hozamokat mutatja meg. A zeró kupon hozamgörbe segítségével a egyes kamatszelvények és tőketörlesztések árfolyama önállóan is meghatározható, hiszen ezek mindegyike felfogható egy-egy különálló jövőbeni pénzáramnak. A zeró kupon hozamgörbe a piacon forgó állampapírok árfolyamadataiból kerül kiszámításra.
Zsírórendszer A bankközi elszámolásokat és átutalásokat elszámoló elektronikus rendszer.


 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Z 

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírPrémium