Csepreghy: már nem függ annyira az állam az EU-pénzektől

2017. december 5. 09:17    
nyomtatás
 
Míg 2010-ben az állami beruházások 95%-a nem valósult volna meg EU-s forrás nélkül, addig ez az arány ma már legfeljebb 60%, a többi mögött a magyar költségvetés áll, így már nem függ annyira a magyar állam az EU-pénzektől - hangsúlyozta a Világgazdaságnak adott interjúban Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.


Az interjú néhány fontosabb információja:
  • A közbeszerzések száma és értéke ugrásszerűen nőtt: míg 2010-ben (jóval kisebb EU-s forrásfelhasználás mellett - a szerk.) 1521 milliárd forintnyi közbeszerzést bonyolítottak le 3446 eljárásban, addig a legutóbbi összesítés alapján az idén 1932 milliárdos volumen 14127 eljárásból jött össze.
  • Hét éve csak a kis- és középvállalkozások 71,4 százaléka nyert a közbeszerzéseken, 2017-ben már 81,8 százalék az arányuk, így Csepreghy megfogalmazása szerint a közbeszerzési törvény 2015-ös és azóta történt változtatásaival "nemcsak tőkejuttatással, hanem szabályalkotással is támogatni tudjuk a kkv-szektort, méghozzá minden közösségi szabály betartása mellett."
  • Az interjúban szó volt arról, hogy míg a GINOP-ban előzetes ellenőrzést tart a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya, a VP-ben viszont utóellenőrzést és a piaci tapasztalatok szerint előbbi programban átlagosan öt hónap egy teljes eljárás, utóbbiban három az előkészítéssel együtt, ha nincs jogorvoslat. A miniszterhelyettes jelzése szerint "mindig arra törekszünk, hogy lefelé toljuk a szabályokat és a határidőket, egészen addig, amíg az a hatékonyságnövelést szolgálja, de nem kockáztatja a transzparenciát."
  • A parlamenti államtitkár jelzése szerint az már javuló tendenciát mutat, hogy a GINOP-ban 80-90 százalék, a VP-ben 50 százalék körül lehet a nyílt eljárások aránya, a nagy összegű építéseknél viszont legfeljebb 15-20 százalék és azt is hangsúlyozta, hogy "az értékhatár alatti beszerzéseknél is biztosítva van a nyilvánosság".
  • Arra a felvetésre, hogy miért kell a VP-ben hat hónapon belül elkölteni a támogatási összeg 10 százalékát, uniós szabályokra hivatkozott, amely alapján az Irányíró Hatóságnak be kell azonosítania a csúszás felelősét és "ha az a kedvezményezett, akkor ez buktathatja a projektet." Hozzátette: "Tudomásul kell venni, hogy a végrehajtás felelőssége elsősorban a projektgazdáé, de a hivatalok esetleges hibái nem kérhetők számon a vállalkozásokon."
  • Arra a kérdésre, hogy milyen előnyökkel jár az az Európában egyedülálló gyakorlat, hogy a Közbeszerzési Hatóság nemcsak a szerződések előkészítését, hanem azok végrehajtását és módosítását is ellenőrzi, Csepreghy úgy reagált: a KH azért ellenőriz ilyen szigorúan, mert a magánérdek sosem lehet fontosabb a közérdeknél, így nemcsak az eljárás lefolytatása során, hanem a megvalósulás teljes szakaszában is vizsgálni kell, hogy a módosítást kiváltó ok ismert volt-e az ajánlatkérés időpontjában.
  • Arra a kérdésre, hogy miért halasztották el a január elsejére kitűzött teljeskörű elektronikus közbeszerzésre való áttérést, a kamarai kéréseket, a vállalkozóknak adott több idő szükségességét említette meg Csepreghy Nándor.


Címlapkép forrása: Szigetváry Zsolt, MTI Fotó

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium