Elhalasztja a kormány az e-közbeszerzésre való kötelező áttérést

MTI, Portfolio
2017. november 14. 15:09    
nyomtatás
 
A közbeszerzési ajánlattevők, elsősorban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagvállalatai, felőli jelzésekre hivatkozva arra irányuló törvénymódosító javaslat érkezett a minap a parlamentbe, hogy ne jövő január 1-től, hanem csak jövő április 15-től váljon kötelezővé az elektronikus közbeszerzésre való teljeskörű áttérés. Addig csak lehetőség lenne a papíralapú közbeszerzési folyamat helyett/mellett az e-közbeszerzési rendszer használata.


A halasztásról ma is szó volt a parlamentben az MTI tudósítása szerint. Dunai Mónika, mint a kormánypárti beterjesztők egyike részben azzal indokolta a halasztást, hogy nincs még kellő mértékben felkészülve rá az ország, így bő 3 hónapos halasztás érthető. Emellett az is indok a halasztás mellett, hogy van is rá jogszabályi lehetőség, mert az ún. Egységes Európai Közbeszerzési Dokumentum (EEKD) elektronikus benyújtása az eljárások során csak 2018. április 18-tól kötelező a tagállamok jogalkalmazói számára. Így tehát jelen állás szerint ennél 3 nappal korábban, április 15-től (vasárnap) térne át Magyarország a teljeskörű elektronikus közbeszerzési rendszerre.

Dunai egyébként emlékeztetett rá, hogy az elektronikus közbeszerzési rendszer elkészült, most tesztelik, napokban jelenik meg egy kormányrendelet-módosítás, amely lehetővé teszi, hogy az ajánlatkérők önkéntes alapon már november közepétől használják a rendszert.

A képviselő szerint a teljes elektronikus kommunikációra való áttérés olyan terhet jelent, amely miatt indokolt egy átmeneti időszak biztosítása. Kifejtette: ebben az időszakban a résztvevők már alkalmazhatják és megismerhetik az új rendszert, de azoknak, akik még nem hajtották végre a szükséges informatikai beruházásokat, továbbra is megmarad a papíralapú kommunikáció.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a parlamentben elmondta, hogy a kormány támogatja a törvényjavaslatot (Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője is a beterjesztők között volt) és egyébként emlékeztetett rá, hogy az EU által megszabott határidőt megelőzően Magyarország az elsők között vezette be az új közbeszerzési direktívákat. (Az uniós irányelv 2018. október 18-t jelölte meg az e-közbeszerzés bevezetésére, de egy részletszabály április 18-át határozza meg a tagállamoknak az egységes európai közbeszerzési dokumentum kötelező elektronikus benyújtásának határidejére.)

Címlapkép forrása: MTI Fotó Kovács Attila

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...



Tematikus cikk

Széchenyi Kártya Program (x)

Másfél évtizede a vállalkozókért 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír



hirdetés
Állásajánlatok
Designer (Senior / Junior)
Kiemelt privát banki tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium