Kiszivárgott: nagyot ugrana a németek EU-s befizetési kötelezettsége a Brexit miatt

2017. november 10. 13:12    
nyomtatás
 
Végre kiderült, hogy jogilag mikor történne meg a britek EU-ból való kilépése és közben az is kiszivárgott, hogy mekkora lyukat ütne a közös uniós költségvetésen, ha azután a britek egy centet se fizetnének be a kasszába. Amint tegnap rámutattunk: a következő 2-3 hét Magyarország szempontjából is kritikusan fontos, mert eldőlhet végre, hogy a most futó 2014-2020-as uniós ciklusban veszít-e esetleg EU-forrásokat. Ez attól függ, hogy milyen "kilépési számla" módszertanban sikerül megegyeznie a most folyó brüsszeli tárgyalásokon:

2017.11.09 10:05 Magyarországnak is kritikus 2-3 hét jön a Brexit-tárgyalásokonAmint ma megírtuk, David Davis Brexit-ügyi miniszter tegnap éjjel azt közölte: a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonásáról beterjesztett jogszabálytervezetbe (Withdrawal Bill) a kormány szándéka szerint az kerülne be, hogy az Egyesült Királyság 2019. március 29-én, a greenwichi középidő (GMT) szerint 23:00 órakor, brüsszeli idő szerint aznap éjfélkor lép ki az Európai Unióból.

Ma pedig a Funke médiacsoport német lapjaiban kiszivárgott, hogy mekkora költségvetési lyuk állna elő, ha valósággá válna egyes brit kormánytagok követelése, hogy ettől a naptól kezdve semmit se fizessen be Nagy-Britannia az EU közös kasszájába. Amint a Süddeutsche Zeitung összefoglalta: évi 10,2 milliárd eurós lyuk keletkezne a Brexit miatt (nem teljesen világos, hogy ez már a 2014-2020-as uniós ciklusban is így lenne, vagy majd csak a 2020 után kezdődő ciklusra értendő ez a szám).

A szám egyébként összhangban van azzal a tartománnyal (10-12 milliárd euró), amelyet még nyáron jelzett egy brüsszeli konferencián az EU költségvetési biztosa arra az esetre, hogy 2020 után mekkora lenne a Brexit hatása a közös uniós büdzsére. Günter Öttinger azonban akkor azt is hozzátette: a Brexit mellett új költségvetési célokra is áldozni kellene pénzt, így a 2020 utáni ciklusban összességében a Brexit és az új célok miatt évi 20 milliárd eurós költségvetési lyuk mutatkozik. Azóta megjelent olyan sajtóértesülés is, hogy a nagy tagállamok hajlandóak lennének több pénzt befizetni 2020 után az EU közös kasszájába, de ezért cserébe több feltételt is szabnának a pénzosztás mellé:

2017.07.25 23:00 Több EU-pénzt fizetnének be a nagyok, de több feltételt is szabnának cserébe érte

A Funke médiacsoport lapjai most azt írják, hogy a Brexit miatti éves költségvetési lyuk betömésére (ha minden változatlanul maradna)

Németországnak évi 3,8 milliárd euróval megnőne a befizetési kötelezettsége, ami 16 százalékos emelkedés lenne.


Mivel Németország a legnagyobb nettó befizető az EU közös kasszájába (tavaly 23,3 milliárd eurós befizetés mellett 10,1 milliárd eurót kapott), így az, hogy az előálló lyuknak közel 40%-át kellene "befoltoznia", nem meglepő.

Az egyébként egyáltalán nem biztos, hogy tényleg ennyivel megugrana a németek befizetési kötelezettsége, mivel közben arról is megy a gondolkodás, hogy az EU kiadási oldalán történjenek megszorítások (bizonyos támogatási programoknál), illetve arról is, hogy a bevételi oldalon új források után nézzenek (új adók).

A Süddeutsche Zeitung megjegyzi azt is, hogy Günter Öttinger jelzése szerint arra fog majd törekedni, hogy a Brexit miatt a németek befizetési kötelezettségének növekedése ne haladja meg az 1 milliárd eurót.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Széchenyi Kártya Program (x)

Másfél évtizede a vállalkozókért 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium