Uniós források

Máris bevitt egy gyomrost a Brexit-főtárgyaló Boris Johnsonnak

MTI
|
Portfolio
Michel Barnier európai uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerdán kijelentette, hogy várakozással tekint a közös munkára Boris Johnson új brit kormányfővel, ugyanakkor ismét leszögezte, nem nyitható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés.

Sőt, az Európai Parlament Brexit-ügyi csoportja is ugyanezt hangsúlyozta, így tehát ha voltak olyan kósza reményei Johnsonnak, hogy a megállapodás nélküli kizuhanással fenyegetéssel majd hátha megpuhul az EU, erre a kimenetre még mindig semmi esély nem mutatkozik. Az egyedüli menekülőút a tartós patthelyzetből az EU és az Egyesült Királyság közötti, hosszabb távú (kereskedelmi) kapcsolatokat rendezni hivatott politikai deklaráció szövegének átírása lenne. Amint lentebb az MTI tudósítása is rámutat: ha szorosabb lenne az eddig tervezettnél az EU-brit kereskedelmi kapcsolat jellege (az egész ország a vámunióban és az egységes piacban maradna), akkor az kiküszöbölné az északír-ír határ kérdéséből eredő, régóta ismert problémát. Johnson azonban éppen a lazább kapcsolatot szorgalmazza, így tehát az a patthelyzet, ami miatt May megbukott, továbbra is adott, az pedig még mindig nem látszik, hogy Johnson ebből hogy fog kijönni. A megállapodás nélküli kilépéssel fenyegetés egy ideig még "működőképes" lehet (otthon vevő rá a közönség, Brüsszelben nem igazán), de ha nem rántja félre egyik fél sem a Brexit október 31-i dátumához közeledve a "kormányt", akkor könnyen lehet, hogy Johnsont egy parlamenti bizalmatlansági indítvánnyal október vége körül megbuktatják, hogy ne tudja kivezetni megállapodás nélkül az EU-ból az országot és egyúttal elhalasztják újra a Brexit dátumát.

Rendkívül fontos időszak ez a kilépési folyamatban. Várjuk, hogy halljunk arról, mit szeretne pontosan elérni Boris Johnson

- mondta Barnier, hozzáfűzve, hogy a következő hetekben és hónapokban konstruktív egyeztetést kívánnak folytatni a megállapodás ratifikációjának megkönnyítése érdekében. Kiemelte: az Európai Unió el akarja kerülni az egyezmény nélküli kiválást, de felkészült minden eshetőségre.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a szerda délután hivatalba lépő új brit miniszterelnökről, a főtárgyaló azt válaszolta, hogy noha mindössze egyszer találkozott vele, okos embernek tartja.

Szerdai ülését követően az Európai Parlament Brexit-ügyi csoportja is aláhúzta, hogy semmiképp nem tárgyalható újra a már elfogadott kiválási szerződés, csak az a politikai nyilatkozat, amelyet mellé csatoltak.

Mint rámutattak, a korábban tervezettnél szorosabb jövőbeli kapcsolatrendszer feleslegessé tenné a legfőbb vitás kérdésnek tartott ír-északír tartalékmegoldást, amelyet Johnson elfogadhatatlannak, az EU azonban a jelenlegi feltételek mellett elengedhetetlennek tart.

A csoport gratulált Boris Johnsonnak, bár egyúttal figyelmeztetett, hogy az egykori külügyminiszter közelmúltbeli nyilatkozatai jelentősen megnövelték a "kemény Brexit" esélyét, ami mindkét fél számára nagyon káros lenne gazdaságilag.Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Orbán: az e-autózás éllovasa lesz Magyarország