Megújul a magyar kastélyok és várak jelentős része

2017. szeptember 9. 16:10    
nyomtatás
 
Az idei év végéig megkezdődnek 15 kastély és vár kivitelezési munkálatai, 2019-ig pedig átadják a 39 épületet felölelő első ütem többségét - írja a vg.hu. A műszaki kivitelezés 12-24 hónapot vesz igénybe, így az épületek egy részét 2019-ben már átadják.


A lapnak Virág Zsolt, az 55 milliárd forintos keretű Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ feldarabolása és megszüntetése után a programokban szereplő kastélyok és várak vagyonkezelése januárban a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-hez került át.

Hozzátette, hogy az első ütemben 39 épület szerepel, köztük 20 kastély és 19 vár, a keretösszeg pedig 55 milliárd forint. Ebből 40,1 milliárd a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) révén európai uniós, a többi hazai forrás. Sokrétű szakmai szempontrendszer alapján dőlt el, mely épületek kerülnek az első vagy a második ütembe. Nem világörökségi területen 1,5 milliárd forintot lehet elkölteni a munkálatokra, világörökségin ennek a dupláját, 3 milliárdot.

A GINOP-on kívül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) is van hasonló kiegészítő lehetőség, mint ahogy a Magyar Turisztikai Ügynökség kiírásaira és a Modern városok program forrásaira is lehet e téren építeni - tette hozzá a miniszteri biztos.

A biztos vázolta, hogy a régészeti és restaurációs kutatásokat már majdnem mindenütt elvégezték, a legtöbb helyszínen már megvan a jogerős építési engedély, hét esetben pedig a generálkivitelezési tender lebonyolítása is zajlik. Ezt a hét helyszínt még idén további nyolc követi. A műszaki kivitelezés 12-24 hónapot vesz igénybe, így az épületek egy részét 2019-ben már átadják.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium