Előfizetői tartalom

Felforgató német javaslat: mi is nagyon megéreznénk (2.)

Weinhardt Attila, Brüsszel
A közös uniós költségvetés döntő részét nemzeti érdekek által vezérelt célokra, illetve régebben kiharcolt politikai "előjogokra" költjük, miközben a nyakunkon van a menekültválság, ami igazán európai feladat és sürgős lépésért kiált - lényegében ez volt az a kemény költségvetési üzenet, amire felfűzte a felforgatónak mondható javaslatait egy mai brüsszeli konferencián a német pénzügyminiszter. Wolfgang Schäuble nemcsak a 2020 utáni többéves uniós keretköltségvetés alapvető változtatására tett ma javaslatot, hanem a már most futó 2014-2020-as ciklus pénzügyi megállapodását is felülvizsgáltatná amiatt, hogy a menekültválság kezelésére több pénzt lehessen fordítani.

Igen fontos, hogy a konferencia legvégén felvetette, hogy a lisszaboni szerződés jogi lehetőséget ad a szankciókra azokkal szemben, akik a menekültválságban nem működnek együtt (feltehetően az alapvető emberi jogok megsértése kapcsán a 7. cikkely szerinti szankcióra utalt, amelyre tegnap egy másik vezető EU-s forrás is utalt a Portfolio beszámolója szerint, igaz ez egy bonyolult...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés