Előfizetői tartalom

Óriási összeget mozgósítunk a politika kizárásával

Jean-Claude Juncker már a 315 milliárd eurós Beruházási Terv kidolgozásának kezdetén világosan megmondta, hogy nem szabad politikai alapon kiválasztani az EU-szerte támogatásra ítélt projekteket, mert ez éppen azokat a magánbefektetőket riasztaná el, akikre döntő részben alapoz a program - hangsúlyozta az esetleges politikai jellegű döntéshozatal elleni érvet a Portfolionak adott interjúban Jyrki Katainen. Az Európai Bizottság alelnöke szerint a közös uniós büdzsé pénzéből és egy garanciavállalási keretből létrejövő alap mindenképpen el tudja érni a tizenötszörös tőkeáttételt a beruházásokhoz, hiszen hatalmas likviditás vár a magángazdaságban, amely a vonzó szabályrendszer mellett bevonható lehet életképes beruházási projektek finanszírozásába. A tagállamok számára azzal tették vonzóvá a plusz befizetést, hogy például a túlzott deficit eljárásnál nem veszik figyelembe a programra szánt pénzeket, így már öt tagállam élt konkrét felajánlással. A Bizottság alelnöke sorban járja a tagállami fővárosokat, és most pénteken Budapestre is ellátogat, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a Beruházási Terv kereteit és a benne rejlő lehetőségeket.

Portfolio: Milyen tapasztalatokat szerzett a közelmúltban indított európai road-showja eddigi állomásain? Hogyan fogadják a kormányok és a magánbefektetők a Juncker-tervet és enyhült-e a kezdeti kétely terv sikerességével és a tőkeáttétel elérésével kapcsolatban? Jyrki Katainen: A road-show célja az, hogy közvetlenül kapcsolatba kerülhessünk a Beruházási Terv különböző...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés