Újra megfenyegette Magyarországot a német kancellárjelölt

2017. július 16. 15:54    
nyomtatás
 
Németországnak többet kell költenie otthon gazdaságfejlesztésre és arra is fel kell készülnie, hogy többet fizessen be az EU közös kasszájába a britek távozása után, de azok a tagállamok, akik nem vesznek részt a menekültek arányos elosztásában, pénzügyi következményekkel kell számolniuk - ez volt az SPD kancellárjelöltjének, Martin Schulz vasárnapi kampánybeszédének fő üzenete, amelyben konkrétan nevesítette Magyarországot és Lengyelországot. A menekültválságbeli szolidaritás hiánya miatt Schulz már többször nyilvánosan bírálta Magyarországot, ma pedig belengette az EU újabb közös költségvetésének megvétózását is a szolidaritás hiánya esetére. Ezek miatt nem véletlen, hogy a minap Orbán Viktor kormányfő egy budapesti rendezvényen úgy fogalmazott: imádkozni kell Angela Merkel győzelméért. Merkel egyébként tegnap mondott szintén fontosakat az EU-s integráció témájában:

2017.07.16 15:06 Merkel: megváltozott a véleményem az EU-rólKöltekezést szorgalmaz Schulz


A Reuters értékelése szerint Schulz ma nyilvánosságra hozott 10 pontos, a Németország és az EU jövőjét bemutató programbeszédében voltak új elemek, így például az, hogy az adósságfék szabályok mellett beruházási kötelezettséget is előírnának, amelyet a középtávú pénzügyi tervezés során kötelezően figyelembe kell venni. Schulz szerint "Németország többet is tehet" és ha nem fektet be jelentős összegeket az infrastruktúrába, oktatásba, kutatás-fejlesztésbe, az elektromos autózásba, az energiatakarékos termelési folyamatokba, akkor le fog maradni.

A kancellárjelölt szerint a német állam többletes költségvetéséből jobb a pénzeket ilyen fejlesztésekre költeni, mint adócsökkentésekre - ez pedig fontos megkülönböztetés a kormányzó CDU/CSU pártszövetség ígéretével szemben.
Az írásos SPD-program szerint egyébként a párt kötelezettséget vállal arra, hogy segít felépíteni egy elektromos autókhoz szükséges akkumlátor gyárat.

Hírügynökség megjegyzi: Schulz nem mondott konkrét összeget, hogy milyen beruházási programot indítana, de korábban már tett róla említést: 4 év alatt mintegy 30 milliárd euróval emelné a beruházások szintjét.

A franciák által szorgalmazott közös eurózóna költségvetést is támogatja Schulz, amely az eddig jelzett szándékok szerint éppen a Schulz által is szorgalmazott infrastrukturális beruházások finanszírozásában is segítene.

Megvétózná a következő büdzsét


A "Németország többet is tud tenni" üzenetet Schulz nemcsak a hazai beruházási költekezésre, hanem az Európai Unióval kapcsolatos kiadásokra is értette. A program szerint harcolnia kell a német államnak más tagállamok káros adóversenyével szemben, és a menekülteket "fair módon kell szétosztani a kontinensünkön".

Az EU-s költségvetésnek is a szolidaritáson kell alapulnia és a program szerint Németországnak készen kell állnia, hogy
többet tegyen Európában és bizonyos körülmények között többel járuljon hozzá az EU költségvetéséhez.
Ezzel együtt azonban "azoknak a tagállamoknak, amelyek a fontos kérdésekben megtagadják a szolidaritást, pénzügyi következményekkel kell számolnia". Az, hogy Németország több befizetését szorgalmazza az EU közös kasszájába Schulz, fontos jelzés és arra utalhat, hogy a Brexit és egyéb okok miatt előálló évi 20 milliárd eurós költségvetési lyukat (egy részét) be kellene foltoznia a németeknek.

2017.06.26 19:06 Megszólalt az EU fő pénzosztója: két út áll most Európa előtt

Schulz beszéde alapján a Reuters azt is írja, hogy Magyarország és Lengyelország két nettó haszonélvező tagállam az EU-s költségvetésben, de nem mutattak szolidaritást a menekültek befogadásában.
"A szolidaritás nem egyirányú utca" figyelmeztetet Schulz és az MTI tudósítása szerint azt is mondta: Németország hajlandó még több pénzt befizetni, "de ha a költségvetés nem a szolidaritás elvén alapul, kancellárként vétót emelek" a következő költségvetés ellen.
Hangsúlyozta, hogy "aki nem fogad be menekülteket, és például pusztító adóversenyt folytat a mi országunk ellen is, az nem viselkedik szolidárisan, és nem számíthat a mi szolidaritásunkra".

Az EU jövőjéről


Az EU-s integrációs modellek kapcsán Schulz amellett foglalt állást, hogy az EU továbbfejlesztésével meg kell teremteni az "európai egyesült demokráciák politikai unióját". Az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy az európai nemzetállamok hosszabb távon is fennmaradnak, és az EU nem lehet "Amerikai Egyesült Államok európai földön", de többnek kell lennie a nemzetállami érdekek "legkisebb közös többszörösénél".

Olyan EU-ra van szükség, amely "kiegészíti a nemzetállamokat ott, ahol azok határaikba ütköznek", köztük a klímaváltozás és a terrorizmus elleni küzdelem, valamint a migráció ügyében, amellyel még Németország sem tud egyedül megbirkózni. Azonban új "eszközöket" is ki kell alakítani, hogy az EU érvényesíthesse a demokrácia, a jogállamiság és az igazságosság elveit - húzta alá Martin Schulz. Így jön létre az "európai egyesült demokráciák politikai uniója", amely "a szabadság, a biztonság, a jólét és a jog uralmának legnagyobb térsége lesz az egész világon".

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium