Átlátszó trükkel akartak helikoptert szerezni, de kiszúrta a hivatal

2017. május 19. 16:29    
nyomtatás
 
Immár 854 milliárd forintnál jár a meghirdetett kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok keretösszege és ezekben már több mint 334 milliárdnyi forrásról döntés is született - számolt be az aktuális adatokról a Portfolio szerdai szegedi gazdasági konferenciáján Dr. Szigeti Gyula Péter. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kutatás-fejlesztési elnökhelyettese a tipikus pályázói hibákról is beszélt és megemlített egy szürreális példát is, amellyel az egyik pályázó bepróbálkozott, de fennakadt a rostán.


A Hivatal elnökhelyettese a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzésének komplex cél- és eszközrendszeréről, a dél-alföldi régió innovatív vállalkozásainak támogatásáról, a K+F együttműködéseket ösztönző felhívásokról, valamint a finanszírozás egyéb lehetőségeiről is beszélt előadásában.

A levetített prezentáció egyik átfogó diája azt mutatja be területekre bontva, hogy a meghirdetett felhívások és a támogatói döntések hogyan alakultak eddig. A 2015-2017-ben meghirdetett felhívások teljes keretösszege 853,51 milliárd forint volt eddig, amelyekből a kifejezetten innovatív vállalkozásoknak meghirdetett pályázatok kerete 474,01 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt két évben (2015-2016) meghozott támogatói döntések összege 334,2 milliárd forintot ért el, amelyből az innovatív vállalkozások eddig 85,9 milliárd forintot kaptak meg.

Átlátszó trükkel akartak helikoptert szerezni, de kiszúrta a hivatal
Klikk a képre!


A prezentáció alábbi táblázata azt foglalja össze, hogy melyek a jelenleg is pályázható K+F felhívások és azoknak milyen a várható támogatási összege. Ennek kapcsán az elnökhelyettes jelezte: a Hivatal arra törekszik, hogy 2018-ban és 2019-ben is hasonló pályázati portfoliót nyújtson az érdeklődőknek az évi bő 80 milliárd forintos (hazai finanszírozású) Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

Átlátszó trükkel akartak helikoptert szerezni, de kiszúrta a hivatal
Klikk a képre!


Az előadásban a jelenlegi pályázati portfólió mellett néhány pályázói típushibát is megemlített Dr. Szigeti Gyula, hiszen rengeteg pályamunkát látott az elmúlt hónapokban. A leggyakoribb hibákról már beszámoltunk ebben a cikkünkben, de Szigeti most rendkívül érdekes példákat is mondott arra, hogy milyen próbálkozásokat tapasztaltak a pályázók részéről. Az egyik ilyen az volt, amikor egy érdeklődő két különböző innovációs pályázaton is indult: az egyiknél 48 millió forintos, a másiknál csupán egy nullával több, azaz 480 millió forintos támogatási igényt fogalmazott meg.
A Hivatal szakértői azonban kiszúrták, hogy a két pályázat tartalma között mindössze annyi a különbség, hogy a nagyobb támogatási igénynél egy helikoptert is szerettek volna venni potom 432 millió forintért.


Az elnökhelyettes azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hivatal egyben látja a pályázói igényeket (összeérnek a szálak), észrevette a trükközést és mind a két támogatói igényt elutasította, hiszen láthatóan nem volt különösebben alaposan kidolgozva és átgondolva a pályázat.

A szegedi gazdasági konferenciánk után a rendezvénysorozatunk következő állomása június 7-én Debrecenben lesz, majd azt követően június 14-én Győrbe látogatunk.

Címlapkép forrása: MTI, Bodnár Boglárka

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium