Előfizetői tartalom

Mégis nőtt a K+F kiadások aránya tavaly Magyarországon

Portfolio
Minimálisan, de növekedtek tavaly a kutatás-fejlesztésre és innovációra fordított kiadások Magyarországon - mutat rá mai anyagában a fejleményre a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Ez tehát ellentmond a napokban a sajtóban megjelent hírnek, a háttérben pedig az áll, hogy a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) a jogelőd intézmények kapcsán 10 milliárd forinttal megnövelte kiadásokat és ez 1,36%-ra csökkenés helyett 1,39%-ra emelkedést okozott a nemzetgazdasági GDP-arányos K+F+I kiadások terén. Az NKFI Hivatal egyébként nemcsak ennek az arányszámnak a további emelésén dolgozik, hanem azon is, hogy a kutatóhelyek számának évtizedes mélypontra csökkenését meg tudja fordítani többek között úgy, hogy harcol a H2020 pályázatok bérjuttatási elszámolási szabályainak változtatásáért.

Az NKFIH mai összefoglalója arra mutat rá, hogy a GDP-arányos K+F ráfordítások 2015-ben a megelőző évi 1,38%-ról 1,39%-ra emelkedtek, amihez az is kellett, hogy az állami költségvetés K+F ráfordításai is nőjenek. Utóbbi ráadásul intenzívre sikeredett, mert az NKFIH adatai szerint a 2014-es 147,7 milliárdról 2015-ben 162,2 milliárd forintra ugrottak az ilyen kiadások.Az anyag...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés