Panelfelújítás uniós pénzből? Ezeket nem árt tudni

,
2017. március 16. 05:55    
nyomtatás
 
A hiteltörlesztés érdekében meg kell emelni a közös költséget, ha pedig lennének "megcsúszó" lakók a közösségben, akkor helyettük is zsebbe kell nyúlni, hogy el lehessen indítani az energetikai korszerűsítést - többek között ez derül ki abból az anyagból, ami rögzíti, hogy jogi személyként a társasházak és lakásszövetkezetek milyen feltételekkel igényelhetnek uniós ingyenhitelt április 24-től. Arra is van persze lehetőség, hogy a társasházi pályázattal párhuzamosan, az ottani saját tulajdonú lakásunk felújítására magunk is beadunk egy hitelkérelmet. Ebben az esetben lényegében ugyanazok a szabályok érvényesek ránk, mintha családi ház tulajdonos magánszemélyként indulnánk az uniós ingyenhitelért. Ezekről a szabályokról egyébként részletesen már ebben a keddi cikkünkben beszámoltunk.

A Portfolio március 23-i Uniós Források konferencián szó lesz többek között a pályázati meghirdetési dömping okairól, a kihívásokról és az energiahatékonysági pályázatokról is. További részletek:
Így juthatnak a társasházak hitelhez

 1 2 következő oldal  >

Három lehetőségből lehet választani


A 115 milliárdos keretösszegű uniós nulla százalékos hitelprogramokból összesen 28,75 milliárd forintnyit (25%-nyit) szán a kiíró a társasházak és lakásszövetkezetek energetikai korszerűsítésére. Ezért foglalkoztunk előbb a családi házaknak szóló feltételrendszerrel, most pedig a társasházakat érintő szabályrendszerrel. Nem egyszerű azonban itt sem a helyzet, sőt! Rögtön három lehetőséget kell tisztázni a pályázat kapcsán:
  • Ha a társasház, illetve lakásszövetkezet, mint jogi személy pályázik, akkor ebben az esetben lakásonként minimum 500 ezer forintot, maximum 7 millió forintot igényelhet. Ennek a lehetőségnek a szabályait és általános tudnivalóit foglaljuk össze a mostani cikkünkben.
  • A társasházon, vagy lakásszövetkezeten belül egy-egy lakás tulajdonosa természetes személyként külön is pályázhat, így ebben az esetben ugyanaz a hitelösszeg korlát érvényes rá is, mint a családi házak tulajdonosaira (minimum 500 ezer forint, legfeljebb 10 millió forint. Az erre a lehetőségre vonatkozó szabályokat a kedden megjelent részletes cikkünkben foglaltuk össze.
  • Az a lehetőség is nyitva áll, hogy a társasház (lakásszövetkezet) jogi személyként, és ezzel párhuzamosan az egyes lakástulajdonosok magánszemélyként is indulnak a pályázaton. Természetesen ilyen helyzetben alapvető feltétel, hogy nem lehet ugyanazon szerkezeti elemekre, épületgépészeti rendszerekre kérni a hitelt (pontosabb részletek alább).

A hiteligénylés folyamata


Ha már letisztáztuk magunkban, hogy melyik utat választjuk a fenti háromból, akkor érdemes alaposabban is megfontolni a hitel igénylését. Amint arra már keddi cikkünkben is rámutattunk: már elérhető a lakossági energetikai korszerűsítést támogató hitelprogramok részletes szabályzata, de a kérelmeket csak április 24-től lehet beadni az MFB pontokon keresztül. Azt, hogy mi a pontos szabályrendszer a két uniós pályázathoz (GINOP-8.4.1/A-17, VEKOP-5.2.1-17), egy 55 oldalas eljárásrendi dokumentumban találtuk meg a hivatalos pályázati oldalon, mégpedig a fenti linkek Segédletek menüpontja alatt a zip fájlban.

Mindezt végignézve készítettünk egy folyamatábrát arról, hogy mi vár azokra, akik belevágnak egy energetikai korszerűsítési projektbe és uniós nulla százalékos hitelt vesznek hozzá igénybe. A főbb lépések nem térnek el lényegesen akkor, ha valaki magánszemélyként pályázik, vagy ha a jogi személy indul. Amint az látható, lesz teendő bőven a következő időszakban:

Panelfelújítás uniós pénzből? Ezeket nem árt tudni
Klikk a képre!


A két pályázatról röviden

A két pályázat teljes keretösszege 115 milliárd forint, amelyből közel 24 ezer lakóépület korszerűsítése valósulhat meg országszerte, 3 ezer Pest megyében (ld. VEKOP-5.2.1-17 kódszámú pályázat), a többi 21 ezer pedig azon kívül országszerte (ld. GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú pályázat). Fontos, hogy a társasházak és a lakásszövetkezetek részére nyújtott kölcsönök összesen nem haladhatják meg a hitelprogramok keretösszegének 25%-át (28,75 milliárd). A pályázatok keretében csak nulla százalékos kamatú hitelt lehet igényelni, a pénzt természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek kérhetik. Természetes személy esetében maximum 10 millió, társasházaknál és lakásszövetkezeteknél lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető, akár húsz éves futamidővel. A pályázathoz legalább 10% önerőre van szükség, a projekt többi elszámolható költségéből legfeljebb 90%-ot a hitel fedez.


Mielőtt elkezdenénk a pályázathoz beszerezni a szükséges dokumentumokat, és nekifognánk a hitelkérelem kitöltésének jó, ha tisztába vagyunk bizonyos feltételekkel. A pályázat társasházakkal, társasházi lakásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalóit ugyanabból az 55 oldalas eljárásrendi dokumentumból szedtük össze, amelyből a családi házakra vonatkozó feltételrendszert (természetes személyek által igényelt hitel) a keddi cikkünkben már bemutattuk.
Amint már érzékeltettük: ha a társasházban a magánszemély indítja el a saját lakása korszerűsítését célzó pályázatot, akkor lényegében ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint ha önálló családi háznál kezdene bele magánszemélyként a folyamatba, ezért mostani cikkünkben elsősorban azokra a szabályokra és nehézségekre koncentrálunk, amelyek a társasház/lakásszövetkezet, mint jogi személy pályázatának elindítása kapcsán merülnek fel. A cikk további részében ha társasházat írunk, akkor ebbe beleértjük a lakásszövetkezeteket is.


Általános tudnivalók a társasházaknak


  • Kölcsön csak a közös tulajdonú részek korszerűsítése céljából vehető fel.
  • Fontos azt tudni, hogy a távhőszolgáltató tulajdonában lévő berendezések korszerűsítése nem támogatható, csak a társasház vagy lakásszövetkezet tulajdonában lévő rendszerek (pl. kémény, épületgépészeti elemek), illetve ezen rendszerek részét képező magántulajdonban lévő berendezések korszerűsítése, valamint cseréje támogatható.
  • Továbbá érdemes arra is figyelni, hogy minden olyan a fűtési/fűtési- és használati melegvíz rendszer hőtermelő berendezés cseréjével összefüggő tevékenység támogatható, amely az érintett épület gépészeti rendszerén belül valósul meg.
  • További fontos szabályokat és buktatókat a második oldalon foglalunk össze.Ez a cikk folytatódik:

1. Így juthatnak a társasházak hitelhez
2. Szükséges dokumentumok és a legfontosabb szabályok
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium