Sok száz céget elutasíthatnak a legnépszerűbb EU pályázatokon

2017. március 20. 13:35    
nyomtatás
 
Összesen 65 milliárd forinttal megemelték pénteken a legnépszerűbb uniós gazdaságfejlesztési pályázatok keretösszegét, de vizsgálatunk szerint még ezzel együtt is kétszeres a túligénylése az együttes új kereteknek. Emiatt még a keretemelés mellett is több száz céget el fognak utasítani a pályázatok kiírói nem megfelelő pontszámok, illetve forráshiány miatt. Különösen érdekes, hogy a közel 3000 cég által megpályázott prototípus-fejlesztési pályázat keretösszege az utóbbi néhány hét során immár másodszorra is emelkedett, de még így is brutális kerettúligénylésről beszélhetünk.

A gazdaságfejlesztési pályázatokról, a megemelt keretekről és az elbírálás hátteréről részletesen szó lesz a most csütörtöki Uniós Források konferencián, hiszen Karsai Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára és Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese is részt vesz rajta. További részletek:Múlt pénteken sorozatosan jelentek meg a közlemények a hivatalos pályázati oldalon, hogy a cégek körében legnépszerűbbnek mondható pályázatok keretösszegei és a várhatóan támogatott projektek száma miről mennyire változott. Ezeket foglaltuk most össze szövegesen, illetve még jobban áttekinthető módon az alábbi táblázatban is. Amint látható: az első két oszlopban a pályázat eredeti keretösszege és az ahhoz igazodó várható nyertesszám található, majd a legutóbbi keretemelés adatai, illetve a két jobboldali oszlopban a mostani támogatásigénylési adatai. Alul az összesítésben látszik, hogy a 7 szóban forgó gazdaságfejlesztési pályázat megemelt keretösszegéhez képest még mindig több mint kétszeres a bent lévő támogatási igények volumene és ebből nem nehéz kikövetkeztetni azt, hogy a következő hetekben megjelenő pályázati döntések során több száz céget el fognak utasítani.

Sok száz céget elutasíthatnak a legnépszerűbb EU pályázatokonA két kapacitásbővítő pályázat


A két legnépszerűbb kapacitásbővítő pályázatok keretösszegét összesen 41 milliárd forinttal emelték meg, melyet már a januári projektmenedzseri ülésen is jeleztek a pályázat kiírói. A Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése GINOP 1.2.1-16 kódszámú felhívás keretösszegét 18 milliárdról 48 milliárdra emelték, azaz 30 milliárddal nőtt a rendelkezésre álló keretösszeg. Ezzel együtt a Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása GINOP 1.2.2-16 kódszámú pályázat keretét 21 milliárdról 32 milliárdra növelték, így 11 milliárddal emelkedett a felhívás keretösszege.

Érdemes visszaidézni, hogy a GINOP -1.2.1-16-os pályázatnál már február 20-án jelezte a kiíró, hogy az első benyújtási szakaszhatár napjával, azaz február 28-tól szüneteltetni fogja a pályázat beadhatóságát, és ennek hírére az utolsó napokban elképesztő pályázati hajrá alakult ki. Amint megírtuk: az utolsó napon akkora pályázati igény özönlött be, mint amennyi a várhatóan megemelt keretösszeg. Lényeges, hogy a folyamatos beadású GINOP-1.2.2-16-os pályázatot akkor még tovább engedte a kiíró, majd március 3-i dátummal azt jelezte, hogy március 7-én déltől már annál is szünetelni fog a beadhatóság.

A hivatalos statisztikák alapján elmondhatjuk, hogy a GINOP 1.2.1-16 kódszámú felhívásra 1136 db pályázat érkezett be összesen 179 milliárdos igényelt támogatási összeggel. Ami azt jelenti, hogy a megemelt keretösszeg majdnem négyszeresére érkezett be igény. Igaz érdemes megjegyezni, hogy a most 48 milliárdra megemelt keretösszegnél, még továbbra is adott az a jogi lehetőség, hogy az IH vezető saját hatáskörben legfeljebb 20%-al megemelheti a jóváhagyott támogatási összeget. Ha ezt teljes mértékben kihasználja az IH vezető, akkor az 57,6 milliárdos tényleges támogatási kerethez képest a közel 179 milliárdos támogatási igény már "csak" bő háromszoros túligénylést jelentene.

A GINOP 1.2.2-16 kódszámú pályázatra 1872 db kérelem érkezett be 37 milliárdos igényelt támogatási összeggel. Ez azt jelenti, hogy itt mindösszesen csak 5 milliárddal több igény érkezett, mint amennyi a megemelt keretösszeggel a pályázók rendelkezésére áll.

A prototípus pályázat


A Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés című GINOP-2.1.7-15 kódszámú felhívás keretösszegét már nem első alkalommal növelték meg, annak ellenére, hogy tavaly áprilisban már felfüggesztették a pályázatot. Idén februárban már megemelték egyszer, akkor 35 milliárdról 42 milliárdra, most pedig 42 milliárdról 45 milliárdra növelték meg a keretet.

A hivatalos oldalon található statisztikák alapján jelenleg 2688 db beérkezett kérelmet számlálnak, melyek igényelt támogatásának összege 169 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy ennél a pályázati konstrukciónál is a többször megemelt keretösszeg majdnem négyszeresére érkezett be igény.

A négy másik pályázat


A másik 4 gazdaságfejlesztési pályázat keretösszegét minimális összeggel emelték, összesen 20,47 milliárd forinttal. Ezeket a felhívásokat még nem függesztették fel, így a kérelmek még beadhatóak.
  • Az Ipari parkok fejlesztése című GINOP 1.2.4-16 kódszámú felhívás keretösszegét 6 milliárdról megemelték 11,47 milliárd forintra. A pályázatra eddig összesen 6 kérelem érkezett be, összesen 0,4 milliárdos igényelt támogatási összeggel.
  • A Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása című GINOP 1.3.2-15 kódszámú felhívás keretösszegét 2 milliárdról 7 milliárdra emelték. A pályázatra eddig összesen 23 kérelem érkezett be, összesen 0,9 milliárdos igényelt támogatási összeggel.
  • A Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása című GINOP 1.3.3-16 kódszámú felhívás keretösszegét 20 milliárdról 28 milliárdra emelték meg. A pályázatra eddig összesen 2 kérelem érkezett be, összesen 1,3 milliárdos igényelt támogatási összeggel.
  • A Munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatása című GINOP-5.3.8-17 kódszámú felhívás keretösszegét 4 milliárdról 6 milliárdra emelték. A pályázatra mától lehet benyújtani a támogatási kérelmeket.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium