Több tízmilliárdos EU-pénzből újul meg a vidéki távfűtés

2017. június 19. 12:52    
nyomtatás
 
Két, nyitott, uniós pályázati lehetőség segíti a vidéki városok távfűtési rendszerének korszerűsítését összesen 45 milliárdos keretösszeggel. Mind a két felhívásra már benyújthatóak a kérelmek, így ennek apropóján megnéztük, hogy hogyan állnak a pályázatok. A távhőtermelő és távhőszolgáltató gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz új fogyasztók rendszerbe kapcsolására, távhőtermelő berendezések energiahatékony korszerűsítésére, illetve megújuló energiaforrásokat hasznosító távfűtő/távhűtési és távhőtermelői rendszerek kialakítására.


A pályázatok még márciusban jelentek meg a hivatalos pályázati oldalon. A "Távhő-szektor energetikai korszerűsítése" című KEHOP-5.3.1-17 kódszámú felhívás 31,47 milliárdos keretösszeggel, míg a "Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal" című KEHOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás pedig 13,49 milliárdos összeggel.

Mindkét pályázat esetében fontos azt megemlíteni, hogy a fejlesztések Magyarország teljes területén megvalósulhatnak, illetve, hogy a támogatás minimális mértéke 10%, a maximális pedig 60%.

A KEHOP-5.3.1-17 pályázatról röviden


 • A rendelkezésre álló keretösszeg 31,47 milliárd.
 • Az igényelhető támogatás összege minimum 20 millió, maximum 4 milliárd forint.
 • Várhatóan 8-300 db kérelmet támogatnak.
 • Az uniós forrást a pályázók felhasználhatják szolgáltatói hőközpontok szétválasztására, felhasználói hőközpontok korszerűsítésére, távhőtermelő berendezések energiahatékony korszerűsítésére, új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolására, új kooperációs gerincvezeték kiépítésére, primer hőtávvezetékek cseréjére és a hőtároló létesítése.
 • A támogatási kérelmet távhőszolgáltató gazdasági társaságok, valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (mint konzorciumvezető) nyújthat be.
 • A kérelmeket május 30-tól már be lehet nyújtani, az első szakaszhatár június 30-a. A pályázati oldalon található hivatalos statisztikák között még nem találjuk meg ezt a pályázatot.


A KEHOP-5.3.2-17 pályázatról röviden


 • A rendelkezésre álló keretösszeg 13,49 milliárd.
 • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 20 millió forint, maximum 2,5 milliárd forint.
 • Várhatóan 6-100 db kérelmet támogatnak.
 • A forrás a pályázók megújuló energiaforrásokat hasznosító távfűtő/távhűtési és távhőtermelői rendszerek kialakítására, megújuló energiaforrásra való részleges vagy teljes átállításra, meglévő megújuló energiát alkalmazó létesítmények kapacitásának növelésére és egyéb járulékos feladatok ellátására használhatják fel.
 • A támogatási kérelmet távhőtermelő és távhőszolgáltató gazdasági társaságok, valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (mint konzorciumvezető) nyújthat be.
 • A kérelmeket már április 17-től be lehet nyújtani és már a második szakaszhatár is lezárult június 16-án. A hivatalos statisztikák szerint erre a pályázatra már 12 kérelem érkezett be, összesen 10,1 milliárdos igényelt támogatási összeggel.


Címlapkép forrás: MTI, Földi Imre

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékpapír portfóliókezelő-elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium