Előfizetői tartalom

Sokkolták a briteket, még durvább összeget követel Brüsszel

Portfolio
A franciák és a lengyelek követeléseit beépítve még magasabb, 91-113 milliárd euró körüli egyösszegű "kilépési számlát" követel az Európai Bizottság Nagy-Britanniától - kalkulálta ki a Financial Times, amelynek hírére újabb hisztérikus brit reakciók születtek. Közben Brüsszelben az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója bemutatta a tárgyalási stratégia fő irányait és elismerte: fel vannak rá készülve, hogy a kemény ellenállás miatt zátonyra futnak az egyeztetések. A tényleges tárgyalások egyébként még mindig nem indulnak el, csak a június 8-i brit parlamenti választások után fognak, így mindez a nehéz tárgyalások előtti üzengetésnek, a minél jobb tárgyalási pozíciók felvételének is betudható. A keményebb bizottsági hozzáállás azonban mindenesetre jó Magyarországnak, hiszen esélyes, hogy nem lesz (akkora) lyuk az EU közös kasszájában 2019-2020 körül, így a folyósítható EU-támogatások összegéből sem veszítenénk.

Még többet követel BrüsszelHétvégén a német sajtó nagy terjedelemben kiszivárogtatta, hogy a múlt heti londoni tárgyalásokon az EU vezetőinek úgy tűnt: "másik galaxisban él" a tárgyalási mozgásteret illetően Theresa May brit kormányfő. Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság elnöke azon volt kiakadva, hogy szerinte May mennyire alábecsli a tárgyalások bonyolultságát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés