Előfizetői tartalom

6 milliárd dollárt bukott, most perre menne a londoni bálna

Portfolio
2012 fekete év volt a JP Morgan történetében, a bank egyik vezető kereskedője több milliárd dolláros veszteséget okozott derivatív ügyletekkel. A londoni bálnaként elhíresült Bruno Iksil volt a vezető kereskedője annak a részlegnek, amely nagy veszteséget okozott a banknak. Iksilt bűnbaknak kiáltották ki és a JP Morgan az egész bűncselekményt az ő nyakába varrta. Az azóta visszavonultan élő kereskedő azonban tagadja a vádak nagy részét és arra számít, hogy egy esetleges perben elárulhatja, hogy kik az igazi bűnösök.

2012-ben a JP Morgan hatalmas veszteségeket szenvedett el, hiszen a derivatív kereskedői főleg CDS termékeken keresztül hatalmas pozíciókat vettek fel, a piac ellenük ment és ezeken a pozíciókon hatalmasat buktak. A történet középpontjában Bruno Iksil áll, akit az ügy óta londoni bálnának is neveznek, egyrészt azért, mert a trade-eket a JP Morgan londoni irodájában nyitották...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés