70 milliárdnyi bevételt hamisított magának egy cég

2017. május 19. 18:58    
nyomtatás
 
Kínában nem ritka, hogy meghamisítják a statisztikákat, nemcsak a vállalati, hanem a makrogazdasági adatokat is. Most éppen az egyik legnagyobb kínai távközlési cégről derült ki, hogy öt éven keresztül egyes részlegei akár harmadával magasabb bevételt mutattak ki, mint amennyit ténylegesen realizáltak.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Az állami tulajdonban lévő telekommunikációs vállalat, a Unicom Group nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amiben leírja, hogy Shanszi tartományban több fiókja is meghamisította a pénzügyi kimutatásokat. Az eredménykimutatásban az árbevétel és a profit sorok, a mérlegben az eszközök mutattak hamisított információt. Shanszi tartományban tízből kilenc fiók és közel 70 menedzser érintett a 2012-2016 között folyó csalásban.
  • A hamisított bevételnek 17 százaléka jön Tongchuan és Yulin városából, miközben a hanzhongi üzlete a bevételeinek a harmadát hamisította meg.
  • A kiosztott büntetések között szerepel az elbocsátás, adminisztratív figyelmeztetések, felfüggesztett párttagság, és fizetéscsökkentés.
  • A közel 70 menedzsert a kommunista párt fegyelmező irányelvei alapján büntették meg.

Az elmúlt években 1,8 milliárd jüannal (mai árfolyamon kb. 72 milliárd forinttal) több árbevételt mutattak ki, ami a hong-kongi cégközpont nyilatkozata szerint nem volt jelentős hatással a vállalatra és ennek nagy részét már korrigálták a pénzügyi kimutatásokban. Azóta egyébként állításuk szerint megerősítették a monitoringot.

Jellemző, hogy a kínai elemzők hogyan állnak a kínai vállalatokhoz, ha nem túl nagy a csalás mértéke és nem érinti károsan a társaság fundamentumait, akkor a problémát könnyen a szőnyeg alá söprik. A China Securities elemzője szerint az ügy rámutat néhány gyenge pontra a vállalatirányításban, azonban szerinte egy közel 300 milliárd jüan forgalmat bonyolító vállalatnál néhány milliárdos szabálytalanságok nem befolyásolják a fundamentális tényezőket.

A vállalat árbevétele valóban lendületesen emelkedett, 2009-től 2013-ig közel duplájára, 295 milliárd jüanra nőtt, azonban profit szinten már nem volt ekkora növekedés, sőt a profit mértéke erősen ingadozott, 2009-ben még közel 9,5 milliárd jüan volt, utána meredeken esett, majd ismét növekedett, de 2016-ban 1998 óta nem látott szintekre csökkent, 625 millió jüan profitot ért el a társaság. Az utóbbi évek esését a növekvő költségekkel magyarázzák, ami az erős piaci versenynek tudható be, a piacvezető China Mobile-lal próbálják tartani a lépést.

A befektetők nem osztották a kínai elemző véleményét a fundamentumokkal kapcsolatban, mivel a hong-kongi tőzsdén jegyzett részvények árfolyama több, mint három százalékot esett a tegnapi kereskedésben, ami a legnagyobb esés ebben a hónapban. Ma már azonban közel egy százalékot emelkedett a részvények árfolyama.

70 milliárdnyi bevételt hamisított magának egy cégCímlapkép forrása: Shutterstock

(Bloomberg)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium