A vadakat zavarta volna, ezért a tanyák felé viszik a távvezetéket?

2017. október 13. 11:03    
nyomtatás
 
Csak az utóbbi napokban kezdték el értesíteni a Ceglédtől délre fekvő, népes tanyavilág lakóit arról, hogy magasfeszültségű villamos vezeték épül a környéken. A beruházást egy márciusi kormányrendelet nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektté, ám erről a környék lakóinak egészen addig nem volt tudomása, míg a földmérők bejelentés nélküli megjelenésére el nem kezdtek kérdezősködni a rejtélyes munkálatokról - írta a Magyar Nemzet. Értesüléseik szerint a vezeték eredetileg lakatlan, telepített erdővel fedett területen haladt volna át, ám annak tulajdonosa egy állami erdészet, a Nefag Zrt., amely jövedelmező vadásztársaságot működtet. Szerintük a nagyvadak vonulását zavarta volna a vezeték.


A 400 kilovoltos, 45-50 méter magas oszlopokon futó vezeték a város déli iparterületére, a Mercedes-Benz Kecskeméten épülő gyáregységéhez is szállítja az áramot Albertirsa felől; a kétirányú vezeték arra is alkalmas lesz, hogy az új paksi atomerőműből továbbítsa az áramot.

A lap cikke szerint a távvezetékek, illetve a hatalmas tartóoszlopok telepítéséről korábban egyáltalán nem értesítették a helyieket, sőt. A földmérők a helyiek elmondása szerint előzetes bejelentés nélkül jelentek meg néhány tanyán, és a polgárok érdeklődésére sem voltak hajlandóak elárulni, miért végzik a méréseket. Az utóbbi napokban viszont már elkezdtek érkezni a levelek a tanyatulajdonosok postaládájába, ezekhez egy aláírandó beleegyezési nyilatkozatot mellékeltek. A levél szerint az építési határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. A vezeték útvonalába eső földek tulajdonosai számíthatnak kártérítésre, bár ennek összegét nem közölték.

Az események Cegléd önkormányzatát is igencsak meglephették. Egy helyi portál, a Ceglédi Panoráma kérdéseire az önkormányzat sajtóreferense azt válaszolta, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. kommunikációs osztályán érdeklődött, de onnan napokig nem kapott választ. A város fideszes polgármestere, Takáts László a helyi televíziónak adott interjújában arra szólította fel a tanyatulajdonosokat, ne írják alá a kiküldött beleegyezési nyilatkozatot. A lap értesülései szerint a vezeték eredetileg lakatlan, telepített erdővel fedett területen haladt volna át, ám annak tulajdonosa egy állami erdészet, a Nefag Zrt., amely jövedelmező vadásztársaságot működtet. Szerintük a nagyvadak vonulását zavarta volna a vezeték, ami a ceglédi - több tucat család lakókörnyezetét érintő - nyomvonalnál egyébként 8-10 kilométerrel rövidebb lett volna.

A terület igencsak felkapottnak számít. A hobbitelkek mellett sok kisgyermekes, biogazdálkodással is foglalkozó család él itt, továbbá számos holland állampolgár települt ide. Van olyan tanya, amely Natura 2000-es természetvédelmi területen van, a villamosvezeték ezt vágja majd ketté.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete és az Európai Unió az IARC-besorolást alkalmazva az alacsony frekvenciájú elektromos és mágneses teret lehetséges humán rákkeltőként osztályozza. Állatkísérletek bizonyítják továbbá, hogy az extrém alacsony frekvenciájú elektromos és mágneses tér idegrendszeri zavart, stresszes állapotot, sőt fájdalmi tüneteket és memóriazavart is okoz.


(Magyar Nemzet)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium