A fejlődő piacokon lehet most sokat keresni

2017. január 12. 06:59    
nyomtatás
 
Némileg aggódva figyeli az amerikai részvényekben látott ralit Mohamed El-Erian, az Allianz vezető tanácsadója, aki hozzátette, ideje csökkenteni a befektetőknek a kockázatokat, továbbá megfontolni a fejlődő részvényekbe való befektetést.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Igen masszív emelkedésben vannak az amerikai részvények, a tegnapi záróárral számolva a Dow Jones index már több mint 8 százalékos felértékelődésnél tart. El-Erian kiemelte, a részvények árazása eddig is meglehetősen feszes volt már, továbbá elmondta, attól is tart, hogy a jegybankok esetleg meghátrálnak, visszalépnek.

Jelenleg a szekértő stratégiája a teljes kockázati kitettség csökkentése, valamint emellett a portfólión belüli nemzetközi rotáció. Kiemelte, voltak felülteljesítő szektorok a raliban, mint például a pénzügy, és voltak lemaradók, azonban most már ezek is kezdenek becsatlakozni az emelkedésbe.

El-Erian szerint sok pénzt most leginkább a fejlődő piacokon lehet keresni, az út azonban itt iszonyúan rögös lehet. A fejlődő eszközök egyébként általánosságban véve lemaradók voltak a tőzsdei rali során.

Mohamed El-Erian
Mohamed El-Erian 1958-ben született New Yorkban, de szülei egyiptomiak voltak. Apja Egyiptomot képviselte az ENSZ-ben, majd az afrikai ország svájci és francia nagykövete lett. Fiatalkorát ezért nagyrészt Egyiptomban és Európában töltötte, ennek köszönhetően pedig folyékonyan beszél arabul, angolul és franciául. Később az IMF-hez került Washingtonba, ahol 15 évet töltött, majd a londoni Salomon Smith Barney/Citigroup ügyvezető igazgatója lett.

A megközelítőleg 1200 milliárd dollárt, és a világ legnagyobb kötvényalapját is kezelő Pacific Investment Management portfólió menedzsment és befektetési stratégiai csoportjához 1999-ben csatlakozott, ám 2005-ben a Harvard Egyetem, illetve alapítvány vagyonát kezelő Harvard Management Company elnök-vezérigazgatója lett. A Bill Gross által alapított Pimco-hoz 2007-ben került vissza, ám ezúttal a vezérigazgatói és befektetési igazgatói posztra. Mohamed El-Erian és Bill Gross együtt dolgozták ki a piacok jövőjével kapcsolatos új normál elméletüket, amely lassabb növekedést és alacsonyabb hozamokat valószínűsít a következő időszakra. El-Erian 2014-ben távozott a Pimco-tól, most pedig az Allianz vezető gazdasági tanácsadója.

El-Erian rendszeresen publikál a legismertebb gazdasági lapokban, nyilatkozik rádióknak, televízióknak. Írt egy könyvet is When Markets Collide címmel, ami bestseller lett és számos díjat is besöpört. Emellett több bizottság munkájában is részt vesz, például az USA pénzügyminisztériumának egyik tanácsadói bizottságában.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium